DELA

I dag börjar rånrättegången

Mobiltelefoner, en storbilds-tv och ett åländskt vittne spelar viktiga roller när rånrättegången mot en 35-årig man i dag inleds i Stockholms tingsrätt.
Åklagarens bevis är ”väldigt mycket slump”, hävdar mannen.
Mobiltelefontrafik som kan ha med rånet mot Ålandsbanken att göra upptar en stor del av åtalsskriften.
Rätten kommer vidare att få höra detaljer om den åtalades ändrade konsumtionsvanor efter rånet.
Åklagaren lägger också mycket kraft på vittnesmål som knyter den åtalade till en annan man, som är anhållen i sin frånvaro för delaktighet i rånet.


Dolda tillgångar
Mannen som misstänks för delaktighet i rånet greps den 6 mars i Norrtälje.
Han är hantverkare men har de senaste åren varit sjukskriven på grund av en arbetsskada och levt på ersättning från försäkringskassan.
Men de utgifter som han haft sedan hösten 2006 tyder på att han har dolda tillgångar.
Polisen har bland annat beslagtagit en pärm där mannen samlat kvitton. Från den 27 februari till den 18 juni hittade man tio kvitton på totalt 10.651 kronor. Den största enskilda utgiften var cirka 5.000 kronor för camping i Käringsund.
För perioden 15 augusti – en knapp vecka efter bankrånet – till den 23 januari hittade polisen tolv kvitton på totalt 260.578 kronor. Det gäller bland annat en begagnad Jeep Grand Cherokee för 138.000 kronor och en 50 tums-tv för 38.289 kronor.
Mannen vill först inte kännas vid jeep-kvittot i polisförhören, men säger sedan att han köpt den åt en vän.
I september köpte han en resa till Thailand för 34.574 kronor.


Betalade kontant
I samtliga fall ska han ha betalat kontant. Åklagaren uppskattar att mannen ska ha spenderat cirka 100.000 kronor på semestern.
Vid gripandet beslagtog polisen också 58.000 kronor och 1.060 euro i kontanter som mannen förvarade i en låda under sin säng.
I januari gjordes ett antal insättningar på mannens bankkonto – en del av dem anonyma. I polisförhör har mannen sagt att han lånat pengar för att bedriva aktiehandel och att han har skulder på 90.000 kronor.
En kvinna som betalat in 15.000 på kontot säger till polisen att de skulle investeras i ett bolag som gör säkerhetssystem för internet.
En man som nyligen avtjänat ett fängelsestraff på 2 år och 6 månader, och som var nolltaxerare 2006, satte in 30.000 kronor på den misstänktes konto i januari 2007.


Åländskt vittne
Ålänningen Jan-Peter Jansson som driver Hummelviks camping i Eckerö är inkallad som vittne. Den åtalade har i flera år vistats på campingplatsen sommartid i egen husvagn.
– Första året ville han registrera sig som Mr Smith, säger Jan-Peter Jansson i polisförhören.
Åklagaren vill nu bevisa att den åtalade fick besök av två män dagarna kring rånet, och att en av dem var den man som är anhållen i sin frånvaro för delaktighet i rånet.
Mannen som Jansson kände igen vid en fotokonfrontation beskrivs som kort och kraftig ”med kort nacke”. Han kom till campingen 3-4 dagar före rånet och stannade ungefär en vecka. Han sågs tillsammans med en annan gäst, en ”bodybuildertyp” som kan ha varit 1.90 lång.
De var ”som Helan och Halvan”, tycker Jansson. Han minns att han såg dem på morgonen den 10 augusti.
– Den korta och den långa killen gick förbi mig i receptionen och jag frågade vad de skulle göra. Killarna sade att de ska gå och fiska, men jag reagerade på att de inte hade (några) fiskeredskap med sig alls.


”Aldrig sett honom”
– Jag har aldrig sett honom, säger den åtalade när polisen först visar ett foto av den korta och kraftiga campingbesökaren.
Men polisen fortsätter att pressa honom, och vid ett senare förhör säger han att mannen ”kan väl ha varit där” på campingen.
Ett annat vittne har i polisförhör talat om att de två rånmisstänkta männen känner varandra sedan tidigare. Han ska ha skickat ett sms till den åtalade med telefonnummer till mannen som är anhållen i sin frånvaro – och det sms:et finns kvar på SIM-kortet i den åtalades mobiltelefon.
I slutet av augusti blev den åtalade uppringd från Barcelona och Marbella i Spanien. Åklagaren tror att samtalen kom från mannen som är anhållen i sin frånvaro, men den åtalade tycker sig minnas att det var någon annan och att det gällde en affär som aldrig blev av.


Batteri för rånmobil
Han känner inte heller igen ett mobiltelefonbatteri som den åländska polisen hittade vid en husrannsakan i hans husvagnar på campingplatsen.
Batteriet passar till Motorolas C380 – samma mobiltelefoner som flera gärningsmän använde vid rånet.
Fyra telefoner med tillhörande abonnemang som användes i samband med rånet såldes den 27 juli i en teknikaffär på Sergelgatan i Stockholm. Den 29 juli kopplades en av de telefonerna upp mot en mast i närheten av Hummelviks camping. De tre andra telefonerna ska också ha varit i användning på Åland då.
Den åtalade har ”ingen aning” om han var på Åland den 29 juli, men åklagaren kan visa att han var inbokad med bil på en avgång från Grisslehamn till Eckerö samma dag.
På själva råndagen användes en av de fyra Motorola-telefonerna.
Den åtalades telefon fanns i närheten av telemasten Mellanön i Eckerö mellan 10.52 och 12.18. Nästa kontakt var 15.08 samma dag. Rånet inleddes 13.20.


Fåordig
I polisförhören är mannen för det mesta fåordig eller tyst. När polisen konfronterar honom med samtalskartläggningen och undrar hur det kommer sig att både han och en annan rånmisstänkt befann sig på campingen samtidigt svarar han:
– Det finns väldigt mycket slump i världen.

PATRIK DAHBLOM


redaktion@nyan.ax