DELA

Hur var det att träffa kungen på slottet?

Hallå där Ålandsbördiga läraren och matematikpristagaren Therese Hagfors i norska Kirkenäs som mötte kung Harald i samband med utdelningen av Holmboepriset på Akershus slott i Oslo.
– Det var fantastiskt. På tisdagskvällen var det middag på slottet för Abelprisvinnaren (ett annat matematikpris), med 200 gäster. Det var en helt otrolig upplevelse, med fin mat och fina viner. Min man Roy måste hyra en smoking. Jag pratade med kunskapsministern (Kristin Halvorsen) och forskningsministern (Tora Aasland) – och sedan fick jag höra att kungen ville prata med mig.
Hade du fått instruktioner om hur man beter sig när man får närkontakt med kungligheter?
– Jag fick litet panik, och tänkte ”vad skall jag göra nu”? Niga? Så jag tog i hand och neg.
Hur var kung Harald V?
– Han var artig och frågade hur det stod till. Vi pratade en stund, tills någon i närheten vinkade litet diskret för att signalera att det var dags att gå vidare.
Och sedan var det dags för din prisutdelning?
– Jo, det var dagen efter på Oslo katedralskola. Jag tog emot priset (100.000 kronor, som hon delar med sin skola) av kunskapsministern som sade många fina ord.
– Sedan höll jag mitt föredrag på högskolan i Oslo, då berättade vad jag gjort i matematikundervisningen i skolan, och vad jag tycker att är viktigt – att ungarna får upptäcka och uppleva saker själva.
Har det åländska och finländska utbildningssystemet påverkat dig?
– En viktig sak är att Finland och Åland satsar ordentligt på skolan. Skoldisciplinen som man har är viktig. Och man är bra på att ge elever som behöver specialundervisning tidig hjälp. Här i Norge tar det alltför lång tid.
Ett norskt matematikpris gick till en åländska –vad sade man om det i Oslo?
– Kungen tyckte att det var helt okej att jag kom och tog deras pris.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax