DELA

Hur går det med Ståhlmans?

Ståhlmans taxi står inför pensioneringar och ser helst att firman kan leva vidare genom att säljas i sin helhet.
Därför har man nu anhållit om att få överföra taxitillstånden till firman men utgången är oklar eftersom praxis på Åland är att tillstånd skall vara personliga och inte en handelsvara.
Ståhlmans stora taxibilar är en välbekant syn på de åländska vägarna, de sammanlagt sju bilarna kör både ”vanliga” taxiresor och samhällsbeställda turer och då främst skolskjutsar.
Men nu finns det risk för att Ståhlmans logo försvinner från vägarna.
De tre delägarna, bröderna Jan-Erik och Per-Ole Ståhlman och Göran Packalén, är nämligen herrar som funderar på att så småningom låta åldern ta ut sin rätt och dra sig tillbaka.


Många fördelar
Enligt bestämmelserna skall ett taxitillstånd vara personligt. Problemet är nu att det uppenbarligen inte finns någon återväxt i den här branschen och att det inte går att hitta sex personer som är villiga att ta över Ståhlmans sex personliga tillstånd. (De tre männen och deras fruar, har alla var sitt tillstånd). Därför har de anhållit av landskapet att få överföra sina personliga tillstånd på firman för att ha ett mera attraktivt paket att erbjuda en efterföljare.
– Det finns så många fördelar med att samköra. Vi sparar kilometrar genom att alltid skicka den bil som är närmast kunden och är därför miljövänligare. Vi delar på arbetstiderna och vi lyfter alla samma lön, förklarar Jan-Erik Ståhlman.
– Dessutom är det lättare för kunderna att ringa ett enda samtal till oss i stället för att ringa runt till flera olika tillståndsinnehavare.


Emot praxis
Jan-Erik Ståhlman påpekar också att både bussbolag och lastbilsfirmor kan låta sina fordon gå i arv eller sälja sin verksamhet, något som inte är möjligt för dem som sitter med taxibilar.
Den observanta läsaren har sannolikt redan funderat över hur det är möjligt att sex personer kan ha sju bilar. Det förhåller sig så att firman faktiskt redan har ett tillstånd, i ett fall har landskapet alltså gått emot praxis.
– Vi fick det beviljat för några år sedan då det behövdes en bil till för att klara av skolskjutsarna, förklarar Jan-Erik Ståhlman.
– Omöjligt är det alltså inte!


Inte handelsvara
Frågan om tillstånden ligger nu hos landskapsregeringen.
– Vi skickade ut ärendet för utlåtande till olika företrädare för branschen, säger förvaltningsinspektör Veronica Johansson.
– Mariehamns taxi svarar klart nej medan landsortstaxina för vad man skulle kunna kalla ett mycket mångfacetterat resonemang. Gemensamt för alla är de anser att tillstånden inte får utvecklas till att bli en handelsvara, säger Johansson som betonar att Ståhlmans anhållan också bör vägas mot betydelsen av samhällsupphandlade tjänster.
Ståhlmans skall nu själva få ta del av de utlåtanden som kommit in innan frågan avgörs.


Ståhlmans näststörst
– Det är inte första gången som Ståhlmans lämnar in en anhållan om att få överföra sina tillstånd, förra gången fick de avslag, säger Veronica Johansson.
– Då prövades också frågan av Högsta förvaltningsdomstolen men svaret var bara att landskapsregeringen inte hade gjort fel.
Vad Ståhlmans delägare gör om det blir ett nej är ännu oklart.
– Vi har inte ännu funderat så långt, säger Jan-Erik Ståhlman.
Det finns sammanlagt över 70 taxitillstånd på fasta Åland, i Mariehamn finns cirka 25 bilar och Ståhlmans är näststörst med sina 7.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax