DELA

Hoppfullt vårmöte för ÅPF

Att orka i arbetet var temat för Ålands producentförbunds vårmöte. Signalerna om avbytarsystemet var lite mer hoppfulla än tidigare.
Det har ryktats om ytterligare nedskärningar i avbytarsystemet och tanken var att lyfta frågan på bordet på Ålands producentförbunds vårmöte i fredags. Avgående vd Tage Eriksson berättar dock att det inte var så mycket prat om landskapets budget på mötet.
– Enligt de uppgifter vi fått har budgeten levt ännu lite under veckan eftersom det har kommit mer positiva rapporter om hur landskapets ekonomi ser ut. Så vi hoppas att nedskärningarna inte blir så stora som det ryktades om, säger han.
I stället handlade det mycket om vårens tema för ÅPF, att orka på jobbet. Märta Strömberg-Nygård från Lantbrukarnas försäkringsanstalt berättade om projektet för tidigt ingripande som behövs när strukturrationaliseringarna och större gårdar ökar den psykiska belastningen på bönder.
– Många lantbrukare jobbar också ensamma i dag. Trots att gårdarnas storlek har växt är det allt vanligare att partnern jobbar borta och då finns det ingen som kan se signalerna, säger Tage Eriksson.
Han menar att ÅPF ska på olika sätt informera om vilken typ av avlastning och samtalshjälp som finns att få och hur man kan få tag på dem.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni