DELA

Hon vill rädda Lilla Holmen

Eva Ekström-Andersen har besökt Lilla Holmen sedan barnsben. För henne har Lilla Holmen varit en plats där man lär sig respektera djur och kan ladda batterierna.
– Jag hoppas för djuren och människornas skulle att det här ska finnas kvar i fortsättningen, säger Ekström-Andersen.
– Jag tror att jag började komma hit när jag var i lågstadieåldern. Jag var här väldigt ofta med min farfar. Då fanns det stora kaninburar så fort man kom in där man kunde pilla in lite gräs och morötter, säger Eva Ekström-Andersen.
För Ekström-Andersen var Lilla Holmen den plats där man kunde se och vara nära djuren som inte fanns hemma i barndomshemmet.
– Vi bodde i en lägenhet då och där fanns kanske några undulater. Men här fick jag vad jag verkligen ville ha. Här fanns kaniner och stora maffiga fåglar.
Under hennes livstid har Lilla Holmen långsamt avvecklats. Kaninburarna har flyttats och nu talar man om att skära ner djurbeståndet på Holmen så att endast fem till tio påfåglar återstår.
– Det är rent fruktansvärt. Lilla Holmen är ett andningshål. Jag hoppas kunna ta hit min son om några år. Jag vill ta hit vänner och turister som inte har något för sig en eftermiddag. Jag hoppas själv kunna komma hit och ladda batterierna och samla tankarna.
Den andra platsen som erbjuder liknande möjligheter att ta del av djurlivet är 4H-gården i Jomala, men det är en lyx som inte är alla förunnade enligt Ekström-Andersen.
– Jag har förmåner. Jag kan sätta mig i min bil och köra till 4H-gården, men ingen promenerar dit för att titta på kaninerna. Det finns inga andra alternativ. Jag hoppas för djuren och människornas skulle att det här finns kvar i fortsättningen.
Ekström-Andersen har planer på att dra igång en namninsamling om infrastruktursnämnden fattar beslutet att skära ner på Lilla Holmen.
– Det är den enda inlägget jag delat offentligt i mitt Facebook-flöde för jag tror att det här är något som man måste prata om.
Läs mer om Lilla holmen i papperstidningen och se en intervju med Eva Ekström-Andersen i måndagens Åland24-nyheter, www.nyan.ax

Adrian Grönqvist