DELA

Hon startar ny resebyrå

Ännu en resebyrå startar på Åland.
Det är Viking Lines förra regionchef på Åland, Gunilla Karlsson, som tillsammans med kryssningsveteranen Kecke Mörn och hans dotter, turistföretagaren Katarina Mörn, bildat Axtours.ax.
Nyligen kunde Nya Åland berätta om den nya resebyrån Citytravel som två före detta anställda vid Eckerölinjens Ålandsresor, Anna-Lisa Sandell och Ulla Gustafsson, öppnat tillsammans med Dan Backman från Destination Åland.
Citytravel skall sälja både affärs- och semesterresor, främst med reguljärflyg, men nya Axtours.ax har en annan produkt, berättar Gunilla Karlsson.
– Vår nisch är att sy ihop specialarrangemang för grupper, samt att sälja kryssningar med mindre kryssningsföretag, i första hand i Medelhavet och så har vi samarbete med ett företag som har fartyg på Volga i Ryssland.

Ingen schism
Gunilla Karlsson förnekar bestämt rykten om att hennes avhopp som regionchef för Viking Line på Åland skulle ha med någon schism att göra.
– Nej, absolut inte. För mig var det här ett naturligt steg efter att ha jobbat över 20 år i Viking Line. Det har varit jätteroliga år, men jag känner att jag vill pröva att stå på egna ben.

Mjukstart
Den nya resebyrån har vuxit fram genom diskussioner mellan Mörns och Gunilla Karlsson. Kecke Mörn har efter många år som kryssnings-vd i Tyskland nu ett eget konsultföretag i branschen och ovärderliga kontakter världen över.
Nya Axtours.ax gör en mjukstart.
– Vi skall inte ha eget kontor till att börja med. Katarina jobbar hemifrån precis som jag medan vi bygger upp verksamheten. När jag avslutat mitt här på Viking Line nästa vecka börjar vi marknadsföra oss.

Säljer utanför Åland
De tänkta kunderna finns också utanför Åland för den nya resebyrån. Målgruppen är kunder som vill ha lite mer udda resor.
– Vanligtvis säljer resebyråerna de stora drakarna som Royal Caribbean, men vi skall sälja de mindre kryssningsföretagens resor. Man kryssar med kanske max 100 personer istället med 2.000.
Gunilla Karlsson är förväntansfull inför den nya satsningen.
– Det är spännande och nytt för Katarina och mig, och utmanande. Men det känns roligt.

ULF WEMAN