DELA

Hon startade facebookgrupp för att hjälpa funktionsnedsatta

”Assistanspoolen på Åland” är facebookgruppen som på kort tid nått ut till väldigt många. Syftet med den är att förmedla personliga assistenter till personer med funktionsnedsättning, något som annars är mycket svårt att ordna. Det berättar gruppens skapare Miina Fagerlund.
En grupp på Facebook som på kort tid blivit en stor framgång är ”Assistanspoolen på Åland”. Den fungerar som redskap för att underlätta för personer i behov av en personlig assistent. På Åland finns just nu inget bra system för att ordna med assistentvikarier. Både i Sverige och i riket finns det på vissa ställen assistansbolag, men det gör det inte på Åland. Gruppen fungerar inte heller som det, men syftet med den är att jobbet med att få tag i assistenter ska bli lite mindre.
Miina Fagerlund som startade gruppen säger att grundtanken var att samla vänner och bekanta, både brukare och assistenter, då hon själv haft det tufft och varit i behov av en personlig assistent.
– Jag hade förväntat mig kanske 10 eller 20 medlemmar, men nu är vi snart 100. Det är jättekul att gruppen har blivit så stor, säger hon och tillägger att hon vet att situationen är svår för många och att hon kände att något måste göras.

Läs mer i dagens Nya Åland.

Fredrika Fellman