DELA

Hon höjde Ålands flagga på Mount Everest

Cecilia Karlsson har varit på vandringsresa i Nepal.
Målet var att nå Everest Base Camp – och föra dit en åländsk flagga.
26-åriga Cecilia Karlsson kommer ursprungligen från Kimito, men har bott och studerat på Åland.
Hon berättar att resan till Nepal kom till lite av en slump. Cecilia var för tillfället mellan två säsongsjobb och surfade runt på jakt efter framtida äventyr när hon kom in på vandringar till Everest Base Camp. Hon bokade resan dagen efter och fyra veckor senare bar det av.
– Jag bokade via en svensk researrangör och åkte tillsammans med åtta andra svenskar. De flesta av oss kände inte varandra sedan tidigare, men vi blev snabbt en sammansvetsad grupp som hade kul tillsammans.
Everest Base Camp är platsen där expeditioner som gör toppbestigningsbesök till Mount Everest slår läger. Baslägret dit Karlsson vandrade ligger 5 360 meter över havet.
– Platsen dit vi vandrade ligger en bit ifrån den platsen där de ”riktiga” expeditionerna slår läger.
Karlsson berättar att vandringen upp till baslägret tog nio dagar, och fyra dagar ner tillbaka. Det nepalesiska företaget som organiserade vandringen hade ordnat med guide och bärare till vandrarna så de inte behövde bära den tyngsta packningen själv.
– Vi bar själva en ryggsäck med det som vi behövde under dagen som vägde ungefär fem kilo. Vi vandrade i snitt sex timmar per dag, förutom de dagarna när vi var högst uppe då blev det längre dagar.
Läs mer i papperstidningen!

Alexandra Grahn