DELA

Hon har koll på vår Sverigehandel

Vad handlar ålänningar på sina köpresor i Sverige?
Det har Emma Ölund undersökt för Ålands handelskammare.
Undersökningen blir hennes examensarbete vid Ålands högskola, där hon läst företagsekonomi.
I stället för att skicka ut frågeformulär till åländska hushåll åkte hon båt. Hon tog lördagsmorgonturer till Kapellskär och Grisslehamn och gjorde hundra enkäter på varje färja.
Resenärerna svarade gärna på frågor om sin konsumtion, vad de köper, hur mycket de handlar för, och varför de väljer att shoppa i Sverige.
Bland deltagarna fanns både familjer som tog bilen med sig för att storshoppa, och resenärer som tog båtbussen till Stockholm och bara köpte varor som de kunde bära med sig.
Många deltagare blev förvånade när de räknade ihop hur stora summor de skulle handla för, berättar Emma Öhlund.
Exakt hur stor del av hushållens totala köpkraft som läggs på Sverigehandeln kan hon inte säga ännu.
Resultatet skall presenteras på skolan i maj. Men redan nu är intresset för Emma Ölunds undersökning stort bland åländska företagare.
– Det är roligt, det känns att man gör något värdefullt.


Inga enkla svar
Frågan som åländska företagare helst av allt vill ha svar på – vad man kan göra för att konsumenterna skall handla hemma – har inget enkelt svar.
Lägre priser och större utbud styr många konsumenter till Sverige, konstaterar Emma Ölund. Ålänningar storhandlar livsmedel i Sverige, men också mycket kläder och skor.
– Det som vi är duktigast på att handla här hemma är ur och optik.
Emma Ölunds kan bli till stor nytta i arbetet för ett levande stadscentrum, och strategier för att stärka handeln på Åland, tror handelskammarens vd Daniel Dahlén.

PATRIK DAHLBLOM