DELA

Holmén kan få stort journalistpris

Den ålandsbördige journalisten, tidigare Nyan-reportern, Christian Holmén har nominerats till svenska Stora journalistpriset för Årets avslöjande.
Christian Holmén, som arbetar som grävande journalist på kvällstidningen Expressen, nomineras tillsammans med kollegan David Baas samt Martin Fredriksson och My Vingren från Researchgruppen. De har nu möjlighet att ta hem segern och 100 000 svenska kronor i kategorin Årets avslöjande för sin artikelserie kallad ”SD och näthatet”.
Juryns motivering till nomineringen lyder: ”För att de med banbrytande kontroversiella metoder röjt hatets nätverk o visat nolltoleransens rätta ansikte”.
David Baas och Christian Holmén, som arbetade på Nya Åland före han gick till Expressen, har en lång rad uppmärksammade och prisbelönta avslöjanden bakom sig. Däribland Järnrörsskandalen och Avpixlat-avslöjandet från 2013.
– För oss var det en ganska naturlig fortsättning efter vår granskning av SD och järnrörsskandalen. Det kändes vältajmat och som ett ämnesområde som vi inte var riktigt klara med, säger Christian Holmen till egna tidningen Expressen, och fortsätter:
– Det gav en unik möjlighet att få en inblick i näthatets mekanismer.
Prisutdelningen hålls den 20 november.

Carin Karlsson