DELA

Holkens inre liv fick pris

Det som började som ett hobbyprojekt på fritiden blev till ett skolprojekt som i helgen vann ett ärofullt pris.
Livesändningarna på nätet av livet i småfågelholkarna imponerade på professorsjuryn.
Som Nya Åland berättade i går vann Godby högstadieskolas lag återigen projektklassen i tävlingen Teknatur som avgjordes i Helsingfors i helgen. Det var skolans sjunde seger i den teknisk-naturvetenskapliga tävlingen som i år lockade 91 elever i 48 olika projekt.
Victor Förström och Mathias Nordqvist, elever i 9 D, berättar om projektet Holken som har pågått i två år och som från början inte alls var tänkt som ett tävlingsprojekt.
– Vi har monterat webbkameror i fyra holkar och filmat livet i och omkring dem under två vårar. Under den andra säsongen har vi satsat på livesändningar på vår hemsida.

Bara en holk
Det visade sig att bara en holk har varit tillräckligt lockande för häckande fåglar, blåmes och pilfink. De övriga holkarna har haft besökare av olika slag, bland andra större hackspett, svartvit flugsnappare och stare, men holkarna ratades för andra häckningsplatser.
Intresset för livesändningarna på nätet har varit stort, berättar de.
– Det första året hade vi 20.000 unika besökare från hela världen. Som mest följde hundra tittare samtidigt med sändningarna.

Säsongstart snart
I april – eller kanske ännu tidigare – startar säsong tre av Holken. Livesändningarna pågår tills fågelungarna flugit ur boet. I år hoppas man på häckande fåglar också i de andra holkarna
– Vi tänker hålla på tills vi tröttnar. Det blir nog många säsonger till, lovar killarna på stående fot.
Hjälp har de haft med planscher och texter inför tävlingen av Cajsa Dahlblom och Oskar Mattsson, och de fick också ta del av priset.
Den som vill följa livet i holken kan googla på holksidan eller home.aland.net/forstrom. Holken finns också på facebook.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre