DELA

Högstadieungdom bakom Nazi-grupp på Facebook

Med text som lyder ”jag vill kämpa för att Åland inte ska ruttna bort” och ”Vi ska nog fixa det här problemet” var senast i går eftermiddag sex åländska högstadieungdomar medlemmar i gruppen ”Nya Nazi-Åland” på Facebook.
– Det var bara på skoj, svarade tonåringen bakom gruppen till Nya Åland.
Facebookgruppen ”Nya Nazi-Åland” ligger under ämnet ”företag”. Gruppbilden är ett porträtt av Hitler och under ”beskrivning” går det bland annat att läsa:
”Det är nu vi ska få tummen ur r^ven och säga ifrån! Alltså varför så mycket flyktingar? Varför så mycket bankrånare och våldtäcksmän? Det är bevisat att 90 procent av alla brott begås av invandrare.”
Åland ska förena sig och försvara sina gränser för att inte ”ruttna bort”. Gruppmedlemmarna ska ”spatsera efter skolan med Ålands flagga genom Torggatan och visa att nu är vi trötta på denna förorenade flyktingpolitik!”.
Gruppen gör också klart för att det är dags att agera nu.
”Vi ska nog fixa det här problemet. Inte imorgon eller dagen efter det.”


Högstadieelever
Gruppen hade i går vid ettiden på eftermiddagen sex medlemmar. Fem av dem är elever på Kyrkby högstadieskola, medan den sjätte är okänd. Bakom gruppen står en ung man vi väljer att kalla Gustaf.
Nyan fick tag på Gustaf vid tvåtiden på eftermiddagen.
– Det är bara på skoj. Jag ska ta bort gruppen när jag kommer hem, säger han.
Är det verkligen något att skämta om?
– Nej, det var bara på skoj.
Gustav hade skapat gruppen när han hade tråkigt, säger han.
Det är en allvarlig text du har skrivit, är det åsikter du inte stöder annars menar du?
– Nej. Jag ska ta bort den när jag kommer hem klockan fyra, upprepar Gustav och ger ett otydligt ja när Nyan frågar om det är för att någon pratat med honom.


Hets mot folkgrupp?
Kommissarie Henrik Hagelberg vid polisen hade när Nyan pratade med honom på eftermiddagen i går ingen vetskap om gruppen då ingen anmälan inkommit till polisen. Han kunde därför inte uttala sig om händelsen rör hets mot folkgrupp.
– Det är svårt att ta ställning innan vi har all information och en utredning startat. Blir det ett brottsärende görs en bedömning. Men över lag, i den virtuella världen bör man bete sig på samma sätt som utanför, säger han.
Skulle en anmälan inkomma skulle ärendet handhas relativt fort, menar Hagelberg.
– Är unga inblandade i en utredning försöker vi handlägga det snabbt, säger han.


Tydliga paralleller
Diskrimineringsombudsman Veronica Larpes-Papadoupoulus menar, på basis av den information hon fick av Nya Åland via telefon, att det är glasklart.
– Det skulle definitivt kunna vara hets mot folkgrupp om det är av den här lidelsen, säger hon.
Veronica Larpes-Papadoupoulus har stor erfarenhet inom frågan och var med att sjösätta handlingsplanen ”Sverige mot rasism” 2001. Hon säger att det är vanligt att dessa typer av ungdomsgrupper som startar på nätet är fejkade. Fast på så sätt att det istället ligger någon annan, äldre, person bakom.
– Det är vanligt att vuxna går och ”värvar” elever på högstadiet. Svårigheter gör att unga känner sig bekräftade och därför går med på det.
Hon menar att ansvaret absolut ligger på föräldrarna, men också skolledningen.
– Det är definitivt något skolan måste ta i. Målsmännen måste absolut stå till svars, men det kan även föreligga så kallade runda-bordsamtal – att ungdomarna får snedvridna värdegrunder från diskussioner hemma.


Chockad
När Kyrkbys högstadierektor Gerts Friman blev informerad svarade han förvånad och chockad.
– Till innehållet är det helt galet och förekommer dessa rasistiska uttalanden behövs det omedelbart göras en polisanmälan. Det är mycket allvarligt, säger han.
Har skolans datorer använts av gruppen startas en utredning internt. Annars ligger det i huvudsak på föräldrarnas ansvar, säger Gerts Friman.
– Det här måste tas upp med föräldrarna, det är mycket viktigt då ungdomarna är under 18 och deras ansvar.
Även om inte skolan är inblandad har de ett stort intresse av att veta om när något sådant här sker och elever är inblandade.
– Jag misstänker att de inte förstått vad de håller på med. Men vi kan inte veta något förrän vi har pratat med eleverna. Skolan ser allvarligt på detta.


Första gången
Veronica Larpes-Papadoupoulus säger att det är första gången på sin ombudsmannapost som hon stött på något liknande här på Åland.
– Sedan jag tillträdde har jag inte blivit informerad om ett sådant här utfall. Det är inte acceptabelt och måste absolut motarbetas, säger hon.
Senast Nya Åland uppdaterade gruppens sida var den ändrad. Bilden på Hitler var borta, titeln en annan och beskrivningen borttagen. Klockan var då halv fyra på eftermiddagen.

CECILIA LINDVALL