DELA

Höga långvårdsavgifter upprörde i lagtinget

LAGTINGET. Landskapsregeringens förslag till ändrade ÅHS-avgifter öppnade en diskussion om hur mycket man som klient med höga inkomster ska behöva betala.
– 8.500 euro i månaden är väldigt mycket, sade Gun-Mari Lindholm.
Förslaget till ändrade ÅHS-avgifter, som Nya Åland redan skrivit om, fick igång oppositionen i går. I förslaget berördes högkostnadsskyddet och långvårdsavgiften vid ÅHS.
– Borde det inte finnas ett tak för långvårdsavgiften också, undrade Roger Jansson (M) med avseende på att den avgiften ska vara 85 procent av klientens månadsinkomst.
Han var rädd för en Pomperipossa-effekt, det vill säga att avgiften blir högre än de faktiska kostnaderna.
Men socialminister Katrin Sjögren (lib) sade att det finns lagstadgat att en avgift inte får överstiga den faktiska kostnaderna.


Enhetspris
Gun-Mari Lindholm (Ob) motsatte sig att avgiften baserar sig på inkomsterna. Hon ansåg att alla får samma service och att man därför ska betala samma avgift. Eftersom skatten redan är progressiv har de med högre inkomster redan betalat av sin högre del. Om en klient har en månadsinkomst på 10.000 euro blir månadsavgiften 8.500 euro.
– Det är en ganska stor avgift.
Men minister Sjögren påpekade att man redan har stora finansieringsproblem för långvården.
– Var ska pengarna tas ifrån? Ett enhetspris skulle göra ett gigantiskt hål i kommunernas ekonomi.
Lindholm tyckte också att garantin för att klienterna ska ha åtminstone 97 euro i månaden till egna behöv var i minsta laget.
– Hur mycket köper man för det? Om man vill ge något till barnbarnen är det för lite?
– Det gäller bara de med allra lägst inkomster, svarade minister Sjögren.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds