DELA

H&M bara sonderar terrängen?

Hennes & Mauritz kanske bara vill veta om de kan få näringsrätt på Åland eller inte.
Det är en stark teori eftersom de mest sannolika fastighetsägarna förnekar att de har något hyresavtal på gång med klädjätten.
Spekulationerna kring var på Åland H&M kommer att slå upp dörrarna har varit livliga sedan det i går blev klart att företaget ansöker om näringsrätt för allmän detaljhandel med kläder.
Att representanter för H&M varit på Åland för att se på och diskutera olika lokalalternativ är ett faktum men ingen av de potentiella fastighetsägare som Nya Åland har varit i kontakt med erkänner att diskussionerna skulle ha gått så långt som till ett hyresavtal.
– Det kan bero på två saker, säger en ledande affärsman som vill vara anonym.
– Antingen har H&M avkrävt total tystnadsplikt av fastighetsägarna, vilket är kutym för stora, börsnoterade företag, eller så har H&M ännu inte någon lokal på gång.


Ett dotterbolag
Ett företag av H&M:s kaliber tar, enligt affärsmannen, garanterat först reda på vad som gäller juridiskt i det land som de är intresserade av.
– Det gör de för att säkerställa var de står.
Mot den bakgrunden skulle det vara naturligt att H&M först av allt kontrollerar om de överhuvudtaget kan få näringsrätt eller om en etablering kräver att det bildas ett dotterbolag på Åland.
Först efter den processen skulle det, enligt den här teorin, bli aktuellt med själva fastigheten. Och då kan också lokalsituationen i Mariehamn se helt annorlunda ut än i dag, kanske med ett betydligt större Zeipels och ett höghus på Magazin-tomten.

Titte Törnroth-Sarkkinen