DELA

Historisk hitkavalkad avslutar kalaset

Årets Röster för Östersjön på lördag tar avstamp i jubileumsåret och bjuder på en show av musik från varje decennium från 1861 och framåt.
– Vi var slagit knut på oss själva för att göra det ännu bättre än tidigare, säger arrangörerna.
Ingen särskild genre, ingen särskild musikstil. I år är det stadens födelsedag som blir den röda tråden genom programmet.
– Showen kretsar kring Mariehamns utveckling och temat är tidsförloppet, men vi kopplar också till hur resten av världen har utvecklats genom musiken som förändrats, berättar kapellmästare Fredrik Erlandsson.
Det är regissören och koreografen Pernilla Skifs som har grävt ner sig i research om Mariehamns historia inför planeringen av föreställningen.
– Det blir ingen historielektion, men inpass och anekdoter, vi har plockat godbitarna ur konfekten helt enkelt.

I centrum
Men den största nyheten för Röster för Östersjön 2011 är att den har flyttat. Från avskilda Andersudde in i till centrum av Mariehamn. I den stora arenan, byggd för Paf Open som börjar nästa vecka, sitter gästerna med vattnet i ryggen och Alandica som fond bakom scenen.
– Klart att det är otroligt vackert och speciellt att vara ute vid Andersudde, men nu handlar showen om Mariehamn och det är häftigt att kunna vara på en så här stor arena mitt i Mariehamn, konstaterar projektledare Lotta Wickström.
Läs mer i papperstidningen!

Sara Othman