DELA

Hfd ger landskapsregeringen rätt om hjortarna

Det är rätt att de förrymda kronhjortarna avlivas. Högsta förvaltningsdomstolen går  på landskapsregeringens linje. Vid onsdagens jakt avlivades en hind och en kalv.

I mars förde Johnny Andersson in fem kronhjortar från Sverige till Åland. Hjortarna placerades i ett vilthägn i Sund men lyckades rymma via en snövall innan en veterinär hann besiktiga och ta prov från dem. Dagarna efter siktades de bland annat i Jomala Önningeby.
Tre av de ursprungliga fem hjortarna har avlivats av ägaren. På onsdag kväll avlivades ytterligare en hind och en kalv av ett jaktlag som landskapsregeringen anlitat. Kvar i skogarna finns därmed ett vuxet djur.

Beslut om avlivning togs av minister Katrin Sjögren (Lib) redan i mars eftersom de krav som ställs på import från Sverige inte hade uppfyllts. I början av augusti skickade landskapsregeringen ut en påminnelse till Andersson, samtidigt meddelades att om inte han avlivar hjortarna så gör landskapsregeringen det på hans bekostnad.
Johnny Andersson, hade redan då besvärat sig till Högsta förvaltningsdomstolen som alltså nyligen slog fast landskapsregeringens beslut.
Djuren besiktigades i Sverige före överfarten.
– Alla tillstånd från Sverige var i ordning, veterinärbesiktning hade gjorts och jag hade till och med bett veterinären ta extra blodprov som djurleverantören hade med sig när transporten kom fram, har Johnny Andersson tidigare berättat för Nya Åland.
Däremot hanns det aldrig med någon veterinärbesiktning när djuren kom fram till Åland/Finland vilket skulle ha behövts enligt gällande bestämmelser.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman