DELA

Heta känslor i mediepolitisk debatt

LAGTINGET. I efterdyningarna av skriverierna kring Socialdemokraternas köp av tv-tid av Ålands radio och tv var det i går dags att tala om mediepolitik i lagtinget.
Mest handlade det om huruvida distributionen och produktionen av etermedia ska ligga i ett eller två bolag.
Efter Nya Ålands avslöjande i fredags att Socialdemokraterna köper tv-tid av Ålands radio och tv, och upphävandet av samma beslut av ÅRTV:s styrelse, blev det en stundtals frisk debatt när lagtinget diskuterade landskapsregeringens meddelande om mediepolitiskt program.
Främst diskuterade man om Ålands radio och tv kan fungera opartiskt när bolaget handhar såväl produktionen som distributionen av radio och tv på Åland.
Fränast i sin kritik mot mediepolitiska programmet var de obundnas Fredrik Karlström, som undrade varför kommersiella radiokanaler inte behandlas rättvist och får möjlighet att sända över hela Åland. Också han menade att distributionen och produktionen måste skiljas åt.
– I dag är det bara kommunistiska diktaturer som styr både distribution och produktion. Libyen här senast, dundrade Karlström.
Socialdemokraten Barbro Sundback menade att programmet inte är regeringens utan Ålands radio och tv:s, och att regeringen låter radion författa politiken.
– Kunskapen finns inte bland politiker, utan man förlitar sig på vad vd:n på bolaget (ÅRTV, reds anmärkning), som säger att det blir för dyrt och byråkratiskt. Och det har man nöjt sig med.
Sundback menade också att affären med ”sosse-tv” visat att styrelsen i ÅRTV agerat partipolitiskt och inte opartiskt.
– Styrelsen har kört på grund ordentligt. Man sysslar ganska uppenbart med politisk censur.
Läs mer i papperstidningen!

Jonas Bladh