DELA

Het tv-debatt om stadspolitiken

Sara Kemetter skrädde inte orden när hon debatterade den ekonomiska situationen i Mariehamn med Petri Carlsson (M) i Åland24-programmet Rakt på i går.
– Socialdemokraterna ser majoritetspolitiken som Petri Carlsson representerar som ett stort misslyckade för Mariehamn, sade hon.
Det hettade till rejält när vice ordföranden i stadsstyrelsen, Sara Kemetter (S) och stadsstyrelsens ordförande Petri Carlsson (M) möttes i Rakt på i går.
Att partierna i stadsstyrelsen är eniga om 95 procent av besluten – något som Carlsson sade i en intervju i Nya Åland förra veckan – märktes inte när politikerna rök ihop framför tv-kamerorna.
– Moderaterna gick till val med att man inte skulle höja skatterna och att man skulle sänka skuldbördan. Nu ser vi att det här inte leder någon vart. Vi sitter i en ekonomisk situation som är alldeles fruktansvärd. Man har inte lyssnat till det största partiet som har 30 procent av medborgarna bakom sig, trots att vi har sagt ända sedan 2011 att vi behöver göra en liten skattehöjning så småningom för att täcka de stora kostnader staden har framför sig, i kombination med att stimulera, strukturera och också spara.
Kemetter sade att socialdemokraterna vägrar höja avgifter i kombination med skattehöjningar.
– Framförallt avgifter inom barnomsorgen. Man kan inte höja dem samtidigt som man höjer inkomstskatten. Och man kan inte höja avgifter inom tekniska verken samtidigt som man inför en inkomstskatt. Det slår för hårt mot medelinkomsttagaren som är den som ska hålla Mariehamn i gång.

Välkomnar diskussion
Carlsson sade i tv-debatten att det inte bedrivs någon blockpolitik i Mariehamn och att han som stadsstyrelsens ordförande välkomnar diskussion med samtliga partier. Och han vidhåller att såväl avgifts- som skattehöjningar behövs för att komma till rätta med den ekonomiska situationen i Mariehamn.
– Jag tror det behövs en radda av åtgärder. Man måste satsa på tillväxt, inflyttning, större strukturella reformer i samarbete med landskapet, man måste spara, höja avgifter – till exempel inom vuxenutbildningen och inom fritidsverksamheten för vuxna – och man måste öka skatteuttaget. Hur mycket av varje komponent som behövs återstår att bestämmas i den politiska diskussionen.
Missade du Rakt på i går? Sändningen går i repris på Åland24 fram till klockan 18.00 i dag samt på lördag. Programmet finns även på www.aland24.ax.

Malin Lundberg