DELA

Herr Harry är expert på agility

I över fem år har Emma Björkwall tränat sin vovve Harry i agility. Nu är han den första pinschern i Sverige som nått den högsta klassen inom tävlingsformen.
– Ju mer man lär sig inom agility, desto svårare är det, säger Ålandsbördiga Emma Björkwall.
Hon skaffade pinchern Harry som sällskapshund från början, men började sen träna agility tillsammans med en kompis som en kul grej.
– Sen blev det som en drog!
Harry var svår i början och lyssnade inte på matte. Istället kunde han nosa sig igenom en hel bana.
– Mycket tårar och besvikelse fanns med i bilden.
Men när han kastrerades för två år sedan började framgångarna dugga tätt. Emma beskriver hans förändrade sinnesstämning som:
– Det är ju du och jag, morsan!

Samspel
Hon tycker att samarbetet med hunden är det som är det roliga med agility.
– Det är så skönt att lyckas med något. Nu tävlar han i högsta klassen så något rätt måste jag ha gjort.
Emma föddes och tillbringade sina första arton år på Åland, och flyttade sedan till Örebro. En grannfamilj i Hällabrottet där hon bor medverkar i programmet ”Huset fullt av hundar” som sänds i SVT just nu. Döttrarna i familjen vill bli världsbäst på agility och därför fick Emma och Harry frågan om de ville vara med som experter.
– Och Harry var så duktig. Han kunde visa hur det skulle gå till fast det var 25 minusgrader när vi filmade, säger Emma.
När programmet sänds har Emma ännu inte fått besked om, men eftersom det återstår bara tre avsnitt uppmuntrar hon agilityintresserade att vara uppmärksamma. ”Huset fullt av hundar” sänds i kväll tisdag kl 21.00 i SVT1, efter det återstår två avsnitt.
– Kanske får han vara med i sista avsnittet som en grand finale, skojar Emma.


Egen fanclub
Hur stor stjärna Harry faktiskt är inser man inte förrän man besöker hans hemsida. Omkring 200 fans besöker dagligen www.herrharry.se.
– Där kan man läsa om vad som är på gång och hur det går för oss i tävlingarna.
I helgen är det tävling i Tranås för Harrys del. Och att Emma avsätter en helg till agility hör inte till ovanligheterna.
– Jag tävlar i princip alla helger. Jag skulle inte hålla på om det inte var så roligt!

Linnea Friman