DELA

Hemska siffror för Lundqvistrederierna

Lundqvistrederierna Hildegaard och Alfa har ännu ett tungt räkenskapsår bakom sig med en rörelsevinst som ligger ljusår från de guldkantade boksluten från mitten av 2000-talet.
Men vd Ben Lundqvist deppar inte – tvärtom.
På tisdag nästa vecka håller Lundqvistrederierna ordinarie bolagsstämma. En titt i rederikoncernens bokslut från fjolåret – egentligen från april 2011 till och med mars 2012 – visar att de dystra tiderna fortsatte också under det senast redovisade räkenskapsåret.
– 2009-10 var Alfa- och Hildegaardkoncernens rörelseresultat nära nollstrecket.
– 2010-11 hade verksamheten repat sig något och nådde en rörelsevinst på 8,1 miljoner euro.
– I fjol gick det åter neråt. Alfas rörelseresultat slutade på minus 1,87 miljoner euro och Hildegaards på plus 0,4 miljoner euro. Vinsten på sista raden blev blygsamma 16.000 euro för Alfa och 1,4 miljoner euro för Hildegaard.


Nöjd trots allt
Ett riktigt kasst år, med andra ord. Men vd Ben Lundqvist är nöjd ändå.
– Siffrorna som sådana är ju hemska, naturligtvis. Men trots det så är det här det bokslut som jag är kanske mest nöjd över av alla.
Hur menar du då?
– Titta bara hur det ser ut i omvärlden. Ta till exempel Concordia, Sveriges enda börsnoterade tankerrederi, som i sin halvårsrapport tvingades skriva ner sina fartyg med 400 miljoner kronor. Något sådant har inte vi behövt göra. Våra konkurrenter har trillat som käglor runtom oss.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre