DELA

Helgens skadegörelse ovanligt omfattande

6.000 euro. Ungefär så mycket räknar anläggningschef Lennart Axelsson att skadegörelsen på Wiklöf Holding Arena kommer att kosta.
Sammanlagt krossades runt 20 fönster på tre olika ställen i Mariehamn natten till söndagen.
– Det är tolv sönderslagna fönster sammanlagt, fem av dem vid huvudläktaren och de är väldigt stora, säger Axelsson.
Enligt Axelsson är det många år sedan idrottsparken haft problem med skadegörelse, och då inte i så stor omfattning som i helgen.

Ingen budget
På Övernässkolan andlar det om sammanlagt sex fönster: tre på lågstadiet och tre på högstadiet. Fastighetschef Lars Eklund vet ännu inte vad notan blir landar på.
– Jag måste höra med glasfirman vad det blir att kosta, men visst kommer det att gå på någon tusenlapp.
Också här dras pengarna ur driftsbudgeten.
– Vi har ingen direkt budget för pangade rutor, man hoppas ju att sådant här inte händer.
Exakt hur stor del av kostnaderna som täcks av försäkringen vet Eklund inte i det här läget, men gissar att självrisken äter upp en hel del. Resten betalas alltså med skattemedel.

Mycket ovanligt
Enligt skadeförebyggare Bertel Eriksson på Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag är skadegörelse av den här omfattningen synnerligen ovanlig på Åland.
– På rak arm skulle jag säga att det är extraordinärt. Det är över lag ovanligt med skadegörelse också i mindre omfattning, vanligtvis handlar det om skador på bilar eller busskurer.
Stadens finanschef Peter Carlsson räknar att staden budgeterat 115.000 euro för försäkringspremier för fastigheter och föremål förra året.
– Det finns en utveckling av att höja självrisken för att få ner premierna, det är en utveckling som pågår fortfarande.

Sara Othman