DELA

Hårt bakslag för åländsk parlamentsplats

Ålands arbete för en egen ledamot i Europaparlamentet har fått ännu ett bakslag.
I går beslutade Europaparlamentet att skjuta upp omröstningen om ändringarna till Europaparlamentsval på obestämd tid.
Åland har satt mycket av sitt hopp för att få en plats i Europaparlamentet på den så kallade Duff-rapporten om val till Europaparlamentet. I rapporten presenteras olika förslag på ändringar på val till Europaparlamentet.
Rapporten i sig förespråkar inte en åländsk parlamentsplats, men landskapsregeringen och europaparlamentariker Carl Haglund hade arbetat hårt för att samla stöd till ett ändringsförslag. Det var meningen att parlamentet skulle ha röstat om förslaget i dag onsdag.
I går kom då beskedet att hela Duff-rapporten plockas bort från omröstningen och dess behandling skjuts fram på obestämd tid.
– Det är frustrerande eftersom vi har jobbat i gruppens namn för en åländsk parlamentsplats, säger Carl Haglund.

Hade momentum
Haglund hade lyckats få sin egen liberala ALDE-grupp, den tredje största i Europaparlamentet, bakom en åländsk parlamentsplats. Dessutom hade förslaget stöd från den gröna gruppen och Haglund förhandlade också med socialisterna.
– Jag hade vissa förhoppningar om att vi kanske hade fått majoritet i plenum. I varje fall skulle jag gärna ha röstat, säger han.
– Arbetet var inte helt förgäves, men vi hade momentum och nu måste vi bygga upp det på nytt, menar Haglund.
Än är det inte klart när Duff-rapporten kan tas upp på nytt av Europaparlamentet. Det finns en risk för att frågan aldrig kommer till omröstning.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni