DELA

Hård budget oroar polisen

Högre procent uppklarade fall under 2012, rapporterar polisen om, men budgeten för 2013 är tuff.
– Jag är rädd för att det kommer att inverka på vår service, och det innebär högre kostnader för samhället på lång sikt, säger polimästare Teijo Ristola.
Ålands polismyndighet höll i går en presskonferens där man sammanfattade hur året 2012 sett ut, och hur planen ser ut inför 2013.
Teijo Ristola, som tillträdde som polismästare i början av förra året, var nöjd med hur verksamheten gick under 2012.
– Vi har uppnått goda resultat trots att det har varit mycket jobb med omorganisationen. Vi har fått in färre anmälningar, klarat upp en högre procent av våra fall än vad vi gjort på flera år och sänkt vår responstid både på landsbygden och inom staden, och detta är främst tack vare att vi har så bra personal. Med det i ryggen har jag höga förväntningar inför 2013.
Mottot för 2013 är ”Trygghet Tillsammans”, vilket går ut på att polisen i samarbete med andra myndigheter, samfund och invånare ska försöka höja känslan av trygghet i samhället.
Hans största oro inför 2013 är budgeten, som blivit hårdare.
– Tiderna är hårda för alla, och med den nuvarande budgeten har vi inget spelrum. Den största delen av våra utgifter, över åttio procent, är personalkostnader, och där går det förstås inte att skära ned. Jag är rädd för att det kommer att inverka på vår service, och det innebär högre kostnader för samhället på lång sikt.

Felix Quarnström (praktikant)