DELA

Här inleds en åländsk kvinnorörelse

En feministiskt kvinnoorganisation ska startas på Åland.
Det är ett av målen efter den internationella kvinnokonferensen i Malmö i helgen.

Lagtingsledmoten Barbro Sundback (S) var en av de inbjudna talare som fick ta plats på Malmö arenas stora scen under kvinnokonferensen Nordiskt forum i helgen.
Hon höll sitt tal på engelska under rubriken ”Den feministiska framtiden är redan här” och framhöll vikten av bra förebilder för de kvinnor som vill ta makten. Forna tiders mäktiga drottningar, bondhustrur och valkyriorna i den nordiska mytologin är bra rollmodeller sa hon. Exempel på modernare rollmodeller är Madonna och Angelina Jolie.

Totalt 34 åländska kvinnor och två åländska män deltog i Nordiskt Forum. Den åländska delegationen bestod av politiker, organisationsanställda, offentliganställda och personer intresserade av jämställdhetsfrågor i största allmänhet. Totalt besöktes konferensen av närmare 15 000 personer under de fyra dagar den pågick. Kvinnoorganisationer av olika slag, politiker, artister och kvinnosakskämpar av både äldre och yngre modell och olika kön samlades i Malmö och hela staden genomsyrades av konferensen. Jämställdhet diskuterades ur alla tänkbara vinklar, programmet var oerhört mastigt och mångfacetterat och mässhallen var fylld till brädden av utställningar och olika organisationer.
Konferensens motto var ”New action on Women’s rights!”. Som besökare var det lätt att få intrycket att väldigt mycket nu faktiskt är på gång och att den vågrörelse som feminismen genomgått under hela sin existens nu är på väg uppåt mot en topp.

Partiledaren Gudrun Schyman och nyinvalda europaparlamentarikern Soraya Post från Feministiskt initiativ mottogs som rockstjärnor. Det pratades om den feministiska våren och att Sverige banar väg, det skanderades ”ut med rasisterna, in med feministerna” och det inte bara i den stora paraden genom Malmö på lördagen.
Anne Sjökvist

Läs mer i tisdagens Nya Åland!