DELA

Hammarbos stång knäcktes två gånger

Vid Hammarbo i Hammarland fick man sig en ordentlig överraskning när det visade sig att midsommarstången inte alls var i så gott skick som man först trodde.
Innan den restes hann den knäckas två gånger.
– Vi var väldigt förvånade eftersom vi kontrollerade och testknäckte stången när vi tog ner den. Då verkade den vara i gott skick, berättar Hammarlands ungdomsförenings ordförande Niklas Danielsson.
När stången väl kunde resas var den bara 16 meter hög, sex meter kortare än förra året.
– Det var aldrig någon fara eller dramatik, den låg fortfarande i vågrät riktning när den knäcktes vid förflyttning. Stångresningen gick utan problem och vi hann få upp den i tid, berättar Danielsson.


Sex meter kortare
Enligt Danielsson beräknas en stång klara sex, sju år innan den måste bytas ut. Hammarbos stång är nu inne på sin nionde sommar.
– Vi har en ny stång liggande på tork för nästa år så denna stång var mening att resas en sista gång i år i och med att den verkade vara i gott skick. Men med rådigt folk på plats lyckades vi lappa ihop den i tid till stångresningen.
Som den står nu står och är lappad och förstärkt står stången säkert, enligt Danielsson, men den kommer ändå att tas ner under hösten för att utgöra mall för nästa stång.
Midsommaren 2004 avled en svensk man på Kökar efter att stången knäcktes vid resningen.

Sara Othman