DELA

”Hamas använder civila för att skydda sina vapen”

Innan man kan komma till en lösning i Israel-Palestinakonflikten, måste de arabiska länderna erkänna Israel som en stat som får existera i området.
Det säger landets ambassadör Dan Ashbel som just nu besöker Åland.
Efter tio dagars eldupphör blossade striderna mellan Israel och Hamas upp igen på tisdagen. I går rapporterade internationella medier om nya raketer och nya flyganfall och representanter från de båda sidorna beskyllde varandra för att ha orsakat den brutna vapenvilan. Den utdragna konflikten som under årtioenden har härjat i området är med andra ord i full gång igen.
Samtidigt har Israels ambassadör Dan Ashbel tillbringat flera dagar på Åland och i går fick Nya Åland en pratstund med honom.
I en intervju med Åland24 häromdagen uttryckte du en önskan om att hitta en fredlig lösning på konflikten. Hur kan Israel och Palestina gå vidare och se framåt?
– Det är en tung och stor fråga som har diskuterats under många år. Jag tror att det som behövs är goodwill, ett intresse för och en beslutsam inställning till att lösa situationen. Det är viktigt att komma ihåg att konflikten i området inte bara är en konflikt mellan Israel och Palestina, det är också en fråga om huruvida de arabiska länderna kan erkänna Israel som en nation med rätt att existera i området. De har varit tveksamma till det ända sedan landet grundades, säger Ashbel.


Evakuering
Hur ser du på Israels blockad av Gaza?
– Vi evakuerade Gaza helt och hållet 2005. Där bodde 10 000 israeler som inte finns kvar och soldaterna är inte heller kvar. Och vad fick vi tillbaka för det? Bomber. Blockaden är ett resultat av attackerna mot Israel. Sedan år 2000 har tusentals raketer och missiler avfyrats mot israeliska civila som lever under dagligt hot. Det är oacceptabelt.
Men palestinerna lever också under ett dagligt hot, och Israel har dödat tusentals civila.
– När en eller två eller tio raketer föll över Israel, reagerade vi inte. Men när hundra raketer hade fallit kunde vi inte längre acceptera situationen. Israel utvecklar sina vapen för att skydda de civila. Hamas använder de civila för att skydda sina vapen. De skjuter från skolor och sjukhus.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung