DELA

Halva september bestod av regn

Under 15 av septembers 30 dagar regnade det på Åland. Det är fler dagar än normalt men däremot höll sig regnmängden inom det som vi borde få just den här månaden, det vill säga 61 millimeter totalt.
Klart blötast var det under skördefesten, natten mellan den 21 och 22 september föll över en tredjedel av den totala nederbörden eller 21 millimeter.
Statistiken från Finlands meteorologiska institut visar också att man i Helsingfors slog regnrekord. Där uppmättes 160 millimeter i september, vilket är den största nederbördsmängden under de drygt 150 år som mätningarna har gjorts.
September på Åland blev också en aning varmare än normalt, 11,9 grader. Inte en enda frostnatt har registrerats, den lägsta temperaturen som noterades vid mätningsstationen i Jomala var 4, 7 grader.
För tillfället strömmar mild luft in över Skandinavien och lågtrycken är oberäkneliga. Enligt den jourhavande meteorologen är det just nu svårast att räkna ut hur veckoslutet kommer att bli och om Åland nås av nya regn eller inte.
Däremot tyder allt i dag på att det i mitten av nästa vecka skall bli uppehåll. Vindarna blir nordliga och om nätterna är klara finns det risk för frost. (tt-s)