DELA

Halkan är här – hög tid för vinterdäcken

Säsongens första riktiga halka slog till i slutet av förra veckan. Har du inte redan bytt till vinterdäck är det hög tid för det nu.
– Man ska inte vara rädd för halkan, men man ska ha respekt för den, säger Jonas Bladh, före detta redaktör för Aftonbladets bilbilaga.
Senast den sista november ska vinterdäcken vara på. Men ända sedan början av månaden har den som vill fått köra med vinterdäck. Nya Ålands chefredaktör, Jonas Bladh, har genomfört många däcktest under sin tid som bilageredaktör. Enligt honom är dubbdäck det bästa alternativet.
– Baserat på alla test jag har varit med på, finns det ingen bättre investering för säkerheten i bilen än att köpa bra dubbade vinterdäck. Tyvärr är det nästan alltid så att ett bra dubbdäck innebär ett dyrt dubbdäck.
Har man ännu inte bytt däck, är det hög tid nu.
– Nu är egentligen den farligaste tiden, med den här fläckvisa isen som är svår att upptäcka. I februari väntar man sig att det ska vara halt, men nu är man ovan och halkan är förrädisk.
Köper man ett nytt dubbdäck, rekommenderar Bladh att man ”kör in” dem innan det blir riktigt halt på vägarna.
– Helst ska man köra dem mellan 500 och 1 000 kilometer i torrt väglag, så att däcket bli varmt och greppar ordentligt tag om dubbarna. Men även om man har gamla däck ska man lägga på dem i tid eftersom däck som har legat sedan i våras får en hård yta som man vill köra bort. Ett hårt däck är sämre än ett mjukt.
På Ålands24 hemsida kan du just nu se en repris där Nya Ålands kulturredaktör Karin Erlandsson lär sig att byta till vinterdäck med hjälp av Ulf Weman, dåvarande trafikreporter på tidningen.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén