DELA

Häktningsförhandling i dag?

Senast i dag sker en eventuell häktningsförhandling i det åländska människohandelsfallet som är under utredning, annars släpps krögarparet på fri fot igen.
Sedan tisdag kväll sitter de två personer som misstänks för människohandel anhållna, men eftersom man bara kan vara frihetsberövad i tre dygn släpps de på fri fot om förhören inte gett underlag för häktningsförhandling. Ingen anhållan hade kommit in till tingsrättens kansli ännu när det stängde klockan 16 på torsdagen.
För ungefär två veckor sedan slog centralkriminalpolisen och gränsbevakningsväsendet till mot det företag som varit under utredning i ett år. Totalt nio anställda har förhörts och nya uppgifter har kommit fram som gjorde att polisen märkte att det var allvarligare än man trott från början.
– De har haft mycket längre arbetsdagar än vi trodde och inte haft lediga dagar emellan, säger Jyrki Sydänoja, chef för Ålands sjöbevakningsstation.
Flera av arbetstagarna har jobbat tolv-fjortontimmarsdagar och inte haft ledigt alls. Lönen verkar också ha varit ännu sämre än man trott. Orsaken till att arbetstagarna gått med på sådana förhållanden är att de varit rädda för sin arbetsgivare och haft ekonomiska skulder. En del är också släkt med arbetsgivarna.
Brottsrubriceringen är människohandel och ockerliknande diskriminering i arbetslivet.

Rätt till hjälp och skydd
Personer som faller offer för människohandel har rätt till hjälp och skydd. För att få hjälp räcker det med att det är ett misstänkt fall av människohandel. Hjälpen kan bland annat bestå av att ordna boende, social- och hälsovårdstjänster, juridisk hjälp och rådgivning, säkerhetsarrangemang och andra stödåtgärder beroende på offrets behov.
Flera av offren i det åländska fallet har valt att lämna arbetsplatsen och få hjälp. Det finns två statliga flyktingförläggningar som är specialiserade på hjälp till offer för människohandel, i Joutseno och Uleåborg. För de åländska offren är det flyktingförläggningen i Joutseno som gäller. Den har hand om vuxna, familjer och grupper som utsatts medan förläggningen i Uleåborg ordnar stödtjänster och stödåtgärder för minderåriga offer.
Offer som har en hemkommun i Finland får den basservice de behöver från sin hemkommun. I dessa fall kan även vissa tjänster beviljas statligt stöd från systemet för hjälp till offer av människohandel.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist