DELA

Hackathon ska kickstarta digitaliseringen

Ett tillfälle för IIT-intresserade på Åland att samlas för att bygga tjänster, utveckla koncept och komma med lösningar på olika problem genom intensivt arbete under ett dygn. Det är vad Åland Hackathon 2015 vill erbjuda.
”Ett initiativ för att göra vårt samhället effektivare och bättre genom att använda digital utveckling” Så beskriver näringsministern Fredrik Karlström idén bakom Åland Hackathon 2015.
– Tanken är att släppa lös kreativiteten hos deltagarna, korspollinera olika områden och kompetenser under en kort, intensiv period, skriver han på sin blogg.
Hackathon erbjuder ett forum för åländska utvecklare, designers, programmerare och IT-förmågor att träffas och utvecklas tillsammans.
– Det har blivit ett populärt sätt att på senare år producerar prototyper, testa idéer och lösa på förhand uppsatta problemställningar och utmaningar.
Hackathon-processen har delats upp i tre steg. I det första steget samlar man in problem och utmaningar, så kallade ”pains”, från allmänhet, förvaltning och näringsliv genom en publik facebooksida.
I steg två samlas representanter från IT-sektorn på en arbetslunch, torsdagen den 29 januari för att klargöra vilka ”pains” som kan lösas med befintliga system eller med en kombination av befintliga system.
I steg tre genomförs ett 24-timmars Hackathon där företagens personal och utvecklingsresurser tillsammans arbetar gemensamt och fokuserat.
– Under själva eventet kommer personer ifrån de deltagande företagen arbeta i team som får till uppgift att komma med lösningar eller förslag på lösningar för de inkomna utmaningarna. Det kan vara allt från ett koncept till en demo på en fungerande tjänst. Det viktiga här är att alla bidrar med sin kunskap och tillåts tänka fritt, att korspollinera olika kreativa, kunniga kompetenser.

Heidi Hendersson