DELA

Gymnasister besöker förintelsens Auschwitz

I slutet av april reser 40 elever från Ålands lyceum tillsammans med tre lärare till koncentrationslägret Auschwitz.
Resan är en del av den fördjupade kurs om förintelsen som eleverna kunde välja för första gången i fjol.
– Den här resan är något man tar med sig hela livet, säger Filip Styrström, en av dem som har valt kursen.
Kursen, som inleddes under höstterminen och avslutas med resan, är en integrerad kurs där tre ämneslärare samarbetar för att ge de studerande olika infallsvinklar på förintelsen. Dan Nordman föreläser om det historiska skeendet, Gisela Bergroth om det religiösa och den ideologiska bakgrunden och Nahid Broström om det psykologiska perspektivet.
– Jag tar den psykologiska aspekten – hur överlever man i ett koncentrationsläger, hur kan ett sådant här grupphat förekomma och hur är det psykologiskt möjligt att vara förövare, säger Nahid Broström.
Både Dan Nordman och hon har länge haft en dröm om en sådan här kurs, med möjlighet att ta med sig eleverna på en resa så att de med egna ögon får se de fasansfulla platser där miljontals människor dödades under andra världskriget.
– Förintelsen kommer in i kursen om 1900-talets världshistoria, men den kursen är väldigt intensiv och jag är alltid olycklig över att vi inte hinner beröra den mera. Jag tycker att det är viktigt med fördjupning, speciellt när tidsvittnena blir äldre och färre och vi vet vilka strömningar som gör sig påminda i samhället i dag. Både bland nynazister och islamister finns de som förringar eller till och med förnekar förintelsen, säger Dan Nordman.


Djupare förståelse
Gisela Bergroth har tidigare gjort liknande resor med sina dåvarande elever i Ekenäs.
– Eleverna blev väldigt gripna då. Det var meningen att vi skulle hålla en minnesceremoni där, men det blev nästan svårt att göra det, säger hon.
Kursen blev genast populär också bland de åländska gymnasieeleverna. Bara 40 kunde få plats och i slutändan fick man lotta och 17 elever blev utan plats. All undervisning sker efter ordinarie skoltid, eftersom det är svårt att passa in kursen i schemat.
– De som väljer kursen vill verkligen gå den, det är inget man gör bara för att håva in poäng, säger Gustav Wasström som tar studenten i vår.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén