DELA

Gunell tillbaka i lagtinget

Efter ett års mammaledighet intar Camilla Gunell (s) nu sin plats i lagtinget.
Tunga frågor som budgeten och Lissabonavtalet väntar samtidigt som Gunell kommer att fortsätta arbeta för att gymnasiereformen skall förverkligas.
– Jag är så glad över att vara tillbaka igen, säger Camilla Gunell då vi träffar henne på socialdemokraternas kansli för att göra en intervju om hennes comeback i lagtinget på måndag.
Gunell lämnade för ungefär ett år sedan den aktiva politiska vardagen till förmån för det som i januari blev ett nyfött tvillingpar. Fram till valet i fjol satt hon i landskapsregeringen som utbildnings- och kulturminister och det är också just utbildningen och kulturen som hon väljer att först lyfta fram då hon får frågan om vad som politiskt kliar mest i fingrarna just nu.

Väldigt sluten
– Jag är ju väldigt angelägen om att få veta vad som händer med gymnasiereformen. Det lär finnas en utbildningsplan men ingen, inte ens tjänstemännen, verkar ju veta vad den innehåller. Det som borde vara en öppen process har varit väldigt sluten.
Gunell arbetade under sin tid som minister med det reformförslag som hade arbetsnamnet Struktur07, ett förslag som föll i lagtinget.
– Det fick mycket kritik men det är lätt att skälla och svårt att komma med något konstruktivt.

Valfrihet viktig
Att en reform som slår ihop de åländska gymnasieskolorna är det enda rätta är Gunell fortfarande övertygad om.
– Elevantalet minskar medan kostnaderna ökar och vi hamnar i bakvattnet framför allt vad yrkesutbildningen beträffar, säger hon.
Hon refererar till erfarenheter från riket som visar att större enheter fungerar bra.
– Elevernas valfrihet är viktig och en reform ger större individuell utbildningsmöjlighet.

Snabbas upp

Inom kulturen är det främst frågan om hur de åländska föreningarna skall få råd att utnyttja kulturhuset Alandica som engagerar Gunell. Bokningarna av Alandicas utrymmen kommer att ske enligt ett långsiktigt koncept som i kombination med hur fördelningen av Paf-medel sker skapar problem för föreningarna.
– Fördelningen måste snabbas upp, landskapsregeringen måste hitta ett system så att våra kulturaktörer också kan utnyttja Alandica, betonar Gunell.

Klara sig
Andra frågor som Camilla Gunell väljer att lyfta fram som viktiga i höst är bland annat arbetet med budgeten som hon i egenskap av medlem i finansutskottet kommer att få ta itu med och även arbetet med Lissabonavtalet i självstyrelsepolitiska nämnden.
– Det finns naturligtvis mycket annat också, sociala frågor och miljöfrågor.
Gunell konstaterar att sossarnas roll nu är att forma en konstruktiv opposition.
– Det är viktigt att föra en ansvarsfull ekonomisk politik. Vi måste fokusera på att Åland skall klara sig i den hårda situation som råder just nu, säger hon.

Winé lämnar
– Hur skall vi till exempel hitta arbetskraft, vi har ju ingen reserv. Med tanke på det är det också viktigt att utbildningen är i takt med tiden, yrkesmänniskor behövs.
Parallellt med arbetet i lagting och utskott är Gunell även medlem i styrelsen för Ålands hälso- och sjukvård och också i den parlamentariska kommitté som synar jordförvärvsfrågorna.
I och med att Camilla Gunell kommer tillbaka på måndag lämnar suppleanten Göte Winé lagtinget.
– Jag blir ungdomslots i Katapult på heltid och hjälper bland annat ungdomar med att välja studier, berättar Winé.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax