DELA

Gunell blir ny partiledare för (S) ikväll

Målet är att få partiet att växa och ta tillbaka förlorade mandat i lagtingsvalet om två år. Medlet är att tydligt leda, lyssna och samarbeta i alla riktningar.
– Man måste veta veta vad man vill och kunna förmedla det, säger socialdemokraternas blivande ordförande Camilla Gunell.
På partiets höstmöte i kväll tar hon över som partiledare för två år framåt.
För det första innebär det en föryngring på partiledarposten – Camilla Gunells 39 år mot Barbro Sundbacks snart 64.
För det andra innebär det ett annorlunda ledarskap – Camilla Gunell har familj med tre barn i åldrarna snart 2 till 6 år.
– För mig blir det en balansgång. Jag satsar på att ha goda medarbetare.

Regeringsparti
Socialdemokraterna ska bli ett parti att räkna med, ett parti med ökat inflytande och ett parti som gärna är med och bildar nästa regering, beskriver hon visionen.
– Jag vill att Socialdemokraterna blir ett parti som alla kan samarbeta med. Vi är det enda vänsterpartiet så det handlar alltid om att arbeta tillsammans med borgerliga partier. De andra partierna vet för det mesta var vi står och att partilinjen håller. Vi har inte många soloåkare.


Tydlig och lyhörd
Som partiledare ska hon vara lyssnande och lyhörd, säger hon.
– Men en ledare måste ta och hantera makten. Annars gör någon annan det.
En bra ledare är enligt henne eftertänksam, tydlig, trygg, kreativ, har gott omdöme och är någorlunda principiell.
– Barbro har varit otroligt kreativ. Hon har byggt ett stabilt och demokratiskt parti. Hon hinner läsa massor och processar allt, något jag önskade jag hade mer tid för. Å andra sidan kan jag tillföra andra erfarenheter.

Läs mer om partiledarebytet i dagens Nya Åland.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax