DELA

Grön framtid till Åland?

Snart kan det vara möjligt att din gamla el-visp säljs på nytt i Afrika. Det isländska företaget Graen Framtid vill inleda verksamhet på Åland.
– Vi ska försöka komma igång under början av inkommande år, säger Robert Jansson på Emmaus som är samarbetspartner.
Företaget Graen Framtid köper in avlgada elektonikprodukter från el-firmor och försäkringsbolag, produkter som har lämnats in under det så kallades producentansvaret. Affärsidén är att rusta upp apparaterna och sedan sälja dem till tillväxtmarknader i till exempel Afrika.
– Det är ofta fullt användbara apparater som lämnas in. Tanken är att man ska slippa smälta ner mobiltelefoner och annat och i stället återanvända, säger Petra Granholm som har fungerat som länk mellan det isländska företaget och Emmaus på Åland.
– Jag mäkte att det inte fanns liknande verksamhet på Åland och berättade det för min isländska kompis, säger Petra Granholm, som arbetar vid landskapsregeringens miljöbyrå.
Enligt Graen Framtids hemsida är det billigare att reparera och fixa upp gamla apparater i stället för att producera nya helt från början. Företaget tror att verksamheten kan minska de stora elektroniska sophögarna i världen.
Läs mer i papperstidningen!

Alfons Röblom