DELA

Gratäng utsågs till landskapsrätt

Enkla råvaror som alla är åländska ingår i den gratäng som på torsdagskvällen vann tävlingen om Ålands landskapsrätt 2007.
Vinnarreceptet har tagits fram av fisketurismföretagaren Kaj Lundberg från Jurmo.
En gratäng på äpple och abborre är Ålands första officiella landskapsrätt.
– Det är ett enkelt recept gjort på bara åländska produkter, abborre, smör, grädde, ost, äppel och purjo, berättar Kaj Lundberg.
Kaj jobbar sedan cirka fem år med fisketurism och på den vägen har han också börjat laga mat.
– Jag kan bjuda på upp till tre rätters middagar, allt enligt turisternas önskemål. Men maten skall vara enkel att tillreda och smaken lätt att lyfta fram.

Mycket glad
Kaj Lundberg är mycket glad över första priset som han också kommer att få använding av då han marknadsför sin fisketurism.
Andra priset i tävlingen, som ordnades av Ålands kockars förening, gick till Eivor Lindström och Christina Hedman-Jaakkola som bidrog med receptet Gös på spenat.
Stephan Toivonen blev trea med rätten Kantarellfyllda gäddbiffar med morotssås.
Pristagaren tillgännagavs i samband med att Ålands landsbygdscentrum ordnade en efterfest för årets skördefest.

Stor respons
– Alla är jättenöjda med årets skördefest, den var bättre än någonsin, sade landsbygdsutvecklare Lena Brenner i sitt inledningstal.
Hon berättade att responsen från allmänheten har varit stor och bestått av idel positiva adjektiv.
I samband med skördefesten fick besökarna rösta fram Ålands ”Välkaste gården” och även vinnarna i den tävlingen tillkännagavs i går.
Bolstaholms gård i Geta fick flest röster för gästfrihet, trivsel, hög kvalitet i produkter och presentation, omtanke och personlighet.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax