DELA

Grace försvårar byggprojekt i Stockholm

Viking Lines nya fartyg Viking Grace försvårar ett stadsdelsprojekt i Stockholm, rapporterar Svenska Dagbladet.
Orsaken är att den naturgas som fartyget kör på anses vara så farlig att den inte kan transporteras i vägtunnlar.
Det är svenska Länsstyrelsen som nu tittar extra noga på hur den naturgas som Viking Grace drivs med ska transporteras, skriver Svenska Dagbladet (Svd).
Enligt artikeln kan den flytande naturgasen (som kallas LNG, liquefied natural gas) utgöra en fara om den transporteras i vägtunnlar.
Diskussionen handlar om ifall gasen ska transporteras på gamla innerstadsgator eller genom Norra länken som just nu byggs i Stockholm och som till största del består av tunnlar. Bygget har, enligt Svd, kostat tio miljarder kronor och ska stå klart 2015.
Men att köra i tunnlarna där skulle kunna innebära en stor risk om en explosion skulle inträffa menar nu Länsstyrelsen. Länsstyrelsen kommer därför troligen inte att godkänna att naturgasen till Viking Grace, och i framtiden andra fartyg, transporteras här.
Om gasen inte får tillåtelse att transporteras i Norra länken kommer den istället att fraktas på innerstadsvägar i närheten av både Vasastan och Östermalm. Dessutom skulle transporterna gå längs attraktiv mark där Stockholm stad vill bygga nya bostadskvarter. Det projektet får nu problem om det visar sig att gasen inte kan transporteras i vägtunnlarna.
I Svenska Dagbladets artikel sägs att gasen är mycket explosiv. Men det stämmer inte, enligt Viking Lines tekniska direktör Tony Öhman.
– Den är inte explosiv. Den är svårantändlig och i flytande form.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén