DELA

Gott, gott – men hur ren är glassen?

Den största bakteriehärden i en lösglasskiosk finns på ett ganska oväntat ställe – i vattenbunken där glasskopan förvaras mellan varven.
I somras var proven dåliga i fem lösglasskiosker. En kiosk stängdes av hälsonämnden för resten av säsongen.
Visst är det härligt med lösglass på sommaren, ju varmare väder dess bättre!
Men har du tänkt på vad som kan dölja sig i härligheten? Jo, bakterier. Bakterier av olika slag som växer och frodas av olika orsaker – glassen är för varm i frysen, städutrustningen förvaras fel i kiosken, arbetskläderna är smutsiga, den personliga hygienen brister och termometrar saknas i frysarna.
I somras inspekterade hälsonämnden 31 lösglasskiosker. Sju blev oinspekterade.

Sju kiosker
Provtagningarna visade dåliga resultat i fem kiosker och försvarliga resultat i två kiosker. I en kiosk var proverna så dåliga att kiosken stängdes under säsongen efter beslut i hälsonämnden (se listan här intill).
Bara en kiosk klarade sig utan anmärkning – Estholm på Kökar. Alla andra togs till enskild behandling vid hälsonämndens möte i början av november. Nämndens principbeslut för lösglassförsäljning har inte följts, konstaterar nämnden som som bäst håller på och skickar ut besluten med en lista på vilka åtgärder som krävs på basen av vad inspektionsprotokollen visade.
– Det är väldigt viktigt att den som jobbar i glasskiosken vet hur man ska hantera vattenbunken där glasskopan förvaras. Vattnet ska täcka skopan men inte skaftet. Om man har för mycket vatten i bunken hamnar bakterier från försäljarens fingrar ner i vattnet, påpekar hälsoinspektör Fredrik Sundell.

Händer och kläder
Förstås ska både händer och kläder vara rena när arbetsdagen börjar. Händerna, som man ju hanterar pengar med, ska inte komma i kontakt med glassen – eller skopvattnet, som sagt. I varje kiosk måste det finnas möjlighet till handtvätt.
En kiosk där provet är försvarligt eller dåligt får en andra chans. Om också det provet är dåligt tas ett tredje. Om också det är dåligt så stängs kiosken.
– Vi har haft rutinprovtagning i flera år på lösglass. Nästa sommar gör vi nya besök i glasskioskerna, säger Fredrik Sundell.
Han hoppas att glassförsäljarna får den nödvändiga utbildningen om hur viktig hygienen är, även om de oftast jobbar bara några veckor och för det mesta bara en sommar.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax