DELA

Gotlandsolyckan ingen katastrof för Alandia

Hur mycket försäkringsbolaget Alandia-bolagen måsta betala ut för skadorna på ms Gotland och Gotlandia II är oklart.
– Och det här fallet är inget jag är uppskärrad över. Och vi i vår tur är återförsäkrade för att gardera oss, säger skadechef Lars Janlöv vid Alandia Marine.
Olyckor av den här typen påverkar inte direkt privatpersoners försäkringspremier.
Som Nya Åland berättade i tisdags är Destination Gotlands färjor ms Gotland och HSC Gotlandia II, som kolliderade utanför Nynäshamn i juli, försäkrade hos åländska Alandia-bolagen.
– I det här fallet är det själva fartygen, hårdvaran, som är försäkrade hos oss i en så kallad kaskoförsäkring, förklarar skadechef Lars Janlöv.

Miljoner kronor
Destination Gotlands vd Jan-Eriks Rosengren har i svensk media berättat att reparationerna av Gotlandia II beräknas kosta flera miljoner kronor.
Därtill har en stor del av passagerarna som var ombord då olyckan inträffade ansökt om ersättning. Men försäkringen av personal och passagerare handhas alltså inte av Alandia-bolagen utan av ett annat försäkringsbolag.

Samma mönster
Lars Janlöv kan in dagsläget inte säga något om vad den här olyckan betyder för Alandia-bolagen och han får inte heller uttala sig om enskilda fall. Men stora skadefall följer alltid samma mönster.
– Flera reparationsvarv bjuds in och får offerera. Därefter görs en bedömning. Det är redaren som är ansvarig men vi hjälper till under hela processen. Då är det lättare att komma överens sedan, eftersom det ju är vi som betalar i slutändan.
Större olyckor kan i första hand påverka just den kundens framtida premier. Förhandlingar och avtal görs skilt med varje företagskund.
– Det är inte som med privatförsäkringar, utan det handlar om så stora summor att det förs diskussioner och förhandlas skilt för varje företag eller objekt, säger Lars Janlöv.
Olyckor som denna påverkar således inte direkt privata kunders premier.
– Men om många stora kunder ungefär samtidigt drabbas av många skador så påverkar det ju försäkringsbolaget, men vi är ju i vår tur återförsäkrade för att gardera oss, säger Lars Janlöv.

Global marknad
Återförsäkring är en väsentlig del av sjöförsäkringsverksamheten och styrs till stor del från London, men även den globala försäkringsmarknaden påverkar.
Janlöv ser inte Gotlandskollisionen som särskilt svårt skadefall.
– Jag uppfattar det här som mindre av de större skador vi hanterat och är inget jag är uppskärrad över.
Vilket är det största skadefall som Alandia-bolaget hanterat?
– Det var nog när Sally Albatross brann på Finnboda varv år 1990, säger Lars Janlöv.
Kryssningsfärjan Sally Albatross eldhärjades svårt när den låg på varvet i januari 1990 och det talades om förstörda värden på 250-300 miljoner mark, vilket motsvarar över 40 miljoner euro.
I sjöförklaringen efter olyckan kom man fram till att branden ombord berodde på ovarsamhet av varvets folk i samband med svetsning.
Har ni många utländska rederier och fartyg bland era kunder?
– Rederi ab Gotland är ju en av ägarna i Alandia-bolagens moderbolag, Redarnas ömsesidiga försäkringsbolag, så vi ser dem inte direkt som utlänningar. Men i övrigt verkar vi numera både i Norden och Baltikum, säger Lars Janlöv, som berättar att när det gäller kaskoförsäkringar så står man för närmare 40 procent av den finländska marknaden och cirka 25 procent av den svenska.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax