DELA

Gotland granskar åländsk framgång

Varför går det så mycket bättre för Åland än för Gotland?
Den frågan försöker gotländska journalister besvara i en 22 sidor lång artikel.
Ett nytt nyhetsmagasin, tidningen Horisont, har startats på Gotland. I det senaste numret ägnar man sig åt att granska vilka faktorer som ligger bakom det faktum att det går bättre ekonomiskt på Åland än på den svenska ön och framför allt bättre än på danska Bornholm som tappat 10 procent av sin befolkning.
Tidningen undrar hur Åland lyckas med bara hälften av Gotlands befolkning, en 16-kommuners administration som ”borde vara förödande” och klara regler för vem som får köpa och bygga bostäder.
– Rent logiskt borde det vara svårt att lyckas men Åland gör det ändå. frågan är hur, skriver man i ledaren.

Inte hembygdsrätt
Genom att intervjua bland andra näringsminister Fredrik Karlström (MÅS), lantrådet Camilla Gunell (S), Nya Ålands Nina Fellman och IFK Mariehamns Peter Mattsson försöker journalisten Per Wallstedt analysera det speciella med det åländska samhället.
Han redogör i sin långa artikel om självstyrelsen och bakgrunden till den och om strukturerna i dagens åländska samhälle. Sedan ställer han frågan vad Gotland kan lära sig av Åland till ledande politiker där.
Av svaren framkommer att man är tveksam till en gotländsk hembygdsrätt och att man blir nervös av att lita så mycket på en enda näringsgren som ålänningarna litar på sjöfarten.
Men ett självstyre tror de gotländska politikerna på och också momsbefrielse får tummen upp.

Titte Törnroth-Sarkkinen