DELA

Göransson vill vara med och påverka

Den första september tillträder Anders Göransson som ny förvaltningschef för Ålands gymnasium. En uppgift han ser fram emot.
– Det roligaste ska bli att få vara med och påverka en ny organisation och försöka få människor att samarbeta, säger han.
Av 13 sökande valde styrelsen för Ålands gymnasium i måndags Anders Göransson, som nu är förbundsdirektör för De gamlas hem, till ny förvaltningschef. Efter att ha fått beskedet om att det är han som får efterträda nuvarande förvaltningschef Gyrid Högman på posten, lämnade han i går eftermiddag in sin avskedsansökan till DGH:s styrelse. Att axla den nya rollen som högsta hönset i Ålands gymnasium ser han fram emot.
– Det känns bra, det ska bli otroligt roligt. Jag sökte tjänsten eftersom det är ett väldigt spännande arbetsområde, med en ny organisation som fortfarande håller på att byggas upp. Att få möjligheten att vara med och få påverka är otroligt spännande, säger han.

Anders Göransson kommer ursprungligen från Sverige. Han växte upp i Hult, ett litet samhälle utanför Eksjö i Småland.
– Det är mest känt för att Albert Engström växte upp där. Jag bodde där fram till 20-årsåldern då jag flyttade till Uppsala där jag bodde i tio år ungefär.
Anders Göransson är utbildad jurist. Han har bland annat jobbat fem år för Migrationsverket i Hälsingland, där han gick från att vara handläggare till att bli juridisk beslutsfattare. 2011 flyttade han och familjen till Åland.
– De gjorde en omorganisering på Migrationsverket då de tog bort de juridiska beslutsfattarna. Jag hade kvar min anställning, men kände att det var läge att testa något annat. Då dök möjligheten på Åland och ÅMHM upp och det kändes som ett otroligt spännande område att jobba inom.
På ÅMHM var han både myndighetsjurist och vikarierande chef. Förra våren anställdes han till förbundsdirektör för DGH.
– Året här har varit omtumlande på många sätt. Även om det är en gammal organisation, är DGH precis som Ålands gymnasium en organisation i omvandling och det har varit otroligt lärorikt och roligt att jobba här.
Varför ville du söka dig vidare efter bara ett år på posten?
– Det främsta skälet är att det inte finns så många tjänster som den här på Åland. De dyker inte upp ofta och det gäller att ta chansen när den kommer.
Läs mer i fredagens Nya Åland!

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax