DELA

Golfkrisen i Sverige närmar sig Åland

Golfens guldår på 80- och 90-talet är förbi och i Sverige rapporterar medier om spel som reas ut.
På Åland måste banorna bli fler och moderniseras för att verksamheten ska kunna konkurrera i framtiden. Det menar Kjell Hansson, chef för Ålands golfklubb.
I juninumret av ekonomimagasinet Privata Affärer listas de svenska golfklubbarnas ekonomiska läge. Från 2001 till 2010 har marknadsvärdet för aktierna inom bolagen rasat minst sagt dramatiskt med 70 procent eller mer.
Sedan 2006 har dessutom 15 klubbar gått i konkurs, skriver tidningen.
Till de mer akuta problembanorna hör hockeystjärnan Peter ”Foppa” Forsbergs golfbana i Örnsköldsvik. Dagens Industri rapporterade nyligen att NHL-spelarens bolag i fjol redovisade en förlust efter skatt på 3,7 miljoner kronor – cirka 370.000 euro, ett minus som klubbens styrelseordförande skyller på finanskrisen.


Lever på gästspelare
På Åland finns en aktieägd golfklubb, Eckerö golf. Klubben bildades 1999 och bolaget startade försäljningen av b-aktier 2004.
Introduktionspriset låg på 1.500 euro och samtliga sålde slut. Priset i dag ligger mellan 2.500 och 3.000 euro, säger styrelseordförande Nils-Olof Mattsson som berättar att klubben gått från att visa minus till plus i bokslutet.
– Det har varit ganska tunga år, men vi har gått igenom alla kostnader och börjat få ordning på dem.
Eckerö golf lever på så kallade greenfee-spelare, gästspelare som kommer utifrån, bor och spelar på anläggningen. Riktningen går mot färre turistande besökare.
– Vi hoppas trenden svänger, att fler börjar spela golf.


Medlemsantalet minskar
Ålands andra, större klubb, är Ålands golfklubb som driver golfen i Kastelholm.
Föreningens medlemsantal har de senaste åren minskat efter guldåren under 80- och 90-talet.
– I slutet på 90-talet skulle alla spela golf, säger klubbchef Kjell Hansson.
– Det var ett socialt tryck och vårt rekord ligger på 2000-talet då vi hade upp emot 1.600 medlemmar.
I dag har klubben cirka 1.300 medlemmar. Klubbens lutar sig i stället tillbaka mot tillfälliga och återkommande turister, liksom Eckerö golf som har drygt 7.000 gästspelare.
– Vi har omkring 25.000 gäster årligen och antalet är stabilt, det är ingen minskning från förra året, säger Kjell Hansson,


Spa under vintertid
I Sverige kämpar klubbarna för att locka fler spelare till sig. Bland annat tittar de på aktiviteter utanför golfvärlden för att öka sina intäkter under vinterhalvåret. Spa är ett exempel.
En utveckling som åtminstone Kjell Hansson förnekar att Ålands golfklubb vill se.
– Vi tänker inte börja med något annat. Låt oss fortsätta vara bra på det vi gör.
Samtidigt förnyar sig de svenska klubbarna med bokning via mobilen och modernare anläggningar. Att hänga med är ett måste för att inte tappa spelare, menar Kjell Hansson.
– Det vi kämpat för i tio år är att det skall byggas en golfbana till. Nu har man lärt sig mycket i utvecklingen och att bygga med högre kvalitet. Om vi inte förnyar oss, såklart kommer spelare hitta någon annanstans.
– Problemet på Åland är att det inte finns så mycket mark.


Marknadsför sig på plats
I Asien växer golfmarknaden i rasande fart, berättar Kjell Hansson som menar att en marknad utan tvivel finns.
– Golfen som fenomen kommer bara att växa i världen. Det som hänt är i stället att man numera reser runt i stället för att stanna vid sin hemmaklubb.
Ålands golfklubbs knep för att synas bland den mängd golfbanor som finns utspridda över världen är att ge bra service vid anläggningen.
I fjol köpte klubben reklam i Tv4. I år förlitar man sig mest på sin hemsida och turistbyråernas reseinfo.
– Den bästa marknadsföringen gör vi på plats. Blir gästerna förtjusta så är de nästa gång dubbelt fler genom att de rekommenderar oss för andra.

Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax