DELA

Goda tider för Ålandhotels

Resultatet för Ålandhotels förbättrades i fjol med nästan hundra procent och omsättningen ökade kraftigt.
– Den här säsongen ser också bra ut, säger vd Roni Huttunen.
Åland Hotel Group ÅHG ab, som äger och driver Ålandhotels, redovisar i bokslutet för 2013 en omsättning på 4 miljoner euro vilket är 838 000 euro eller 26,2 procent bättre än året innan.
Den ökade omsättningen märks också i resultatutvecklingen. Resultatet förbättrades i fjol med 96,6 procent från 2012, i siffror betyder det 114 000 euro 2013 mot 58 000 2012.
– Det goda resultatet beror på att vi 2013 drev gamla hotell Pommern. Det gjorde vi inte året innan och därför ökade både omsättningen och resultatet, säger Roni Huttunen.
– Den här säsongen ser också bra ut, logiintäkterna är enligt förväntningarna.
I år är det dock bara de två andra hotellen, Adlon och Savoy, som hållit öppet. Åland Hotel Group hyrde i fjol gamla hotell Pommern med köpoption. I december köpte bolaget hela fastigheten på Norragatan av försäkringsbolaget Pensions-Alandia för 1,6 miljoner euro. Den nya ägaren meddelade samtidigt att man tänker satsa tio miljoner på om- och utbyggnad av hotellet.
Det bygget pågår för fullt. De äldsta delarna av det gamla 60-tals hotellet ersätts med 95 nya rum, ny restaurang och vinbar, ett nytt receptionsområde med lounge och nya möteslokaler.
– Vi öppnar den andra mars 2015, säger Huttunen.

Titte Törnroth-Sarkkinen