DELA

God smak och sunt förnuft i Aujalays kök

– Det är bättre att servera god mat än pekpinnar om man vill få folk att förändra sina matvanor.
Det är den kända kocken Markus Aujalays recept för att få ekologisk och hållbar mat att vinna terräng.
Markus Aujalay är ett välbekant namn för alla som intresserar sig för gourmetmat och ett välbekant ansikte för den som följer med succéserien Sveriges mästerkock på TV4. Han utsågs 2000 till Årets gröna kock i Sverige, 2001 till Årets viltkock och 2004 till Årets kock. Han driver restauranger i Stockholm och i Åre och han har skrivit flera kokböcker.
I går var han gäst på företaget Dineras Menigo-mässa i Jomala.
– Mässan handlar mest om att träffa folk, inspireras och lära sig saker. Nu har jag ju till exempel lärt mig om det här, säger han och tar en tugga av det svartbröd som Nya Åland har tagit med för att förhoppningsvis få lite serveringstips av mästerkocken.

Inhemska äpplen
Det får vi också.
– Jag kunde tänka mig att servera svartbrödet som smörrebröd med gravad fisk, ägg eller rökt kött. Eller bara äta det med smör, ni har ju erkänt gott smör på Åland, säger Aujalay.
Hur är din inställning till närproducerad mat?
– Både och faktiskt. Vi börjar lära oss att vara stolta över våra egna råvaror och det är bra. I dag är det till exempel ingen höjdare att erbjuda gästen en perfekt mogen mango, fina inhemska äpplen kan smälla lika högt. Men samtidigt måste man komma ihåg att närproducerat inte är det samma som ekologiskt. Man måste använda sunt förnuft.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen