DELA

Geolog-Stig visar geologstig

I torsdags öppnade Eckerös nya turismattraktion – Geostigen.
Tillsammans med geologen Stig Abrahamsson har Ålands Jakt- och fiskemuseum kommit fram med en historisk stig som lägger fokus på Ålands bergarter, med start 2.000 miljoner år tillbaka i tiden.
En liten skara människor hade i går samlats utanför Jakt-och fiskemuseet på Eckerö i väntan på att Geostigen skulle invigas. Erolf Fellman som varit delaktig i projektet berättade kort om arbetets gång innan han gav plats för den ansvarige geologen Stig Abrahamsson.
– Härmed förklarar jag stigen öppnad!

Historia
Stig Abrahamsson berättade kort om jordens uppbyggnad, och tog hjälp av en av de persikor som delats ut till alla närvarande:
– När man biter i persikan får man en bra bild av hur vår planet ser ut. Längst in finns kärnan, sedan kommer fruktköttet som symboliserar jordens inre. Det tunna skalet är det vi går omkring på och tycker är så starkt.
I början av stigen finns en skylt med information om hur Norden, och i synnerhet Åland, skapades. Där finns kort fakta om hur bland annat Himalaya resulterat i de bergarter som idag kan hittas på Åland. De äldsta bergarterna finns på bland annat Brändö och Kumlinge, och är nästan 1.900 miljoner år gamla.
Läs mer i fredagens papperstidningen!

Julia Nyback