DELA

Gav sig själv tomt i gåva trots att fastigheten sålts

Tio bostadsaktieägare i Jomala stämmer byggaren till tre parhus i tingsrätten.
Enligt aktieägarna som köpt bolagets hela aktiestock har byggaren olagligt gett sig själv en tomt i gåva.

Uppförandet av de tre parhusen har orsakat aktieköparna sju sorger och åtta bedrövelser under den tid som gått medan de väntat på att lägenheterna skulle bli klara. Bygget har varit många månader försenat och först nyligen kunde ägarna ta sina bostäder i bruk.
Men nu är det dags för nästa tur i långdansen – klander av fastighetsöverlåtelse.
Byggaren och en närstående är svarande i tvistemålet och stiftande delägare och säljare av bostadsaktierna i bostadsaktiebolaget. De som köpt bostadsaktierna har köpt bolagets hela aktiestock, framgår ur stämningsansökan.
Den 30 april i år överlät svarandena ett område på 760 kvadratmeter från fastigheten till sig själva som gåva. Gåvan gavs så att svarandena, som utgör styrelse i bostadsaktiebolaget, överlät området till sig själva som privatpersoner. Byggaren och den andra personen har hand om förvaltningen av bolaget tills byggnadsfasen är slut då förvaltningen överlåts till aktieköparna.
De tio aktieägarna hävdar nu att byggaren och hans närstående inte kan ge bort bolagets egendom och att de inte kan ingå rättshandlingar med sig själva.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax