DELA

”Gastronomen” föll juryn i smaken

Gastronomen blir namnet på ÅCA:s nya biogasanläggning i Jomala.
I februari utlyste Ålands centralandelslag, ÅCA, en namntävling där allmänheten uppmanades komma in med förslag på vad den nybyggda biogasanläggningen invid mejeribyggnaden i Jomala ska heta.
Det vinnande namnet är nu korat, anläggningen ska heta Gastronomen och bakom detta namn står Yvonne ”Ninni” Hagström från Sund Smedsböle.
– Det var faktiskt det första som dök upp i mitt huvud. I och med att det handlar om biogas utgick jag från ordet gas, säger Yvonne Hagström, som inför pressen får mottaga en cykel som förstapris.

Vas Legas
Totalt skickades 133 förslag in till ÅCA. Många var inspirerade av det stora, vita gaslagret, så namnförslag med -boll och -glob återkom ofta. Bland förslagen fanns bland annat ”Mjölkbollen” och ”Klimatbollen” och så det fyndiga ”Vas Legas”.
– Vi anser att vinnarnamnet Gastronomen är väldigt bra. Där finns ordet gas och samtidigt hänvisningen till gastronomi, vilket passar oss med tanke på våra produkter. En gastronomisk person är ju expert på mat som är speciellt intresserad av hur maten är tillagad, säger Pia Nyberg, PR-ansvarig vid ÅCA.
Juryn som valde ut namnet bestod av ÅCA:s styrelseordförande Trygve Sundblom, miljöminister Katrin Sjögren (Lib) och Pia Nyberg.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax