DELA

Fysikbegåvning åker till CERN

Läraren frågade sin elev vad han vill göra.
– Åka till CERN, svarade eleven, deltog i en tävling och vann en resa just dit, till världens största laboratorium för partikelfysik.
Så kan det gå om man heter Christopher Kankare.
Nittonårige Christopher ”Toffe” Kankare från Kumlinge skulle säkert ha en karriär inom fysiken, men han är osäker på om det är vad han vill.
Nya Åland har redan skrivit om att han blev femma i TekNaturs fysiktävling och ska åka på vinstresa till CERN i Schweiz med de andra i topp-fem.
– Jag är intresserad av naturvetenskaper och särskilt matematik, fysik och kemi. Men jag har inga planer för framtiden.

Lätt för fysik
Toffe går sista året i Ålands Lyceum och erkänner att han haft ganska tråkigt på fysiklektionerna.
– Jag har haft det lätt. Men så frågade Inger vad jag vill göra. Jag sade att det skulle vara kul att åka till CERN.
Inger, det är läraren Inger Karlsson-Wickström.
– Jag har satt upp information om tävlingen alla år, men ingen har varit intresserad tidigare. Jag puffade lite extra för att jag visste att Toffe ville till CERN, säger Inger Karlsson-Wickström.
Hon visade honom frågorna från fjolårets TekNaturtävling. Toffe tyckte att fjolårets frågor verkade lätta och antog utmaningen.
– Jag tyckte att årets frågor var lite svårare och det blev lite tidsbrist när man bara hade två timmar på sig, säger Toffe.
Han fick ihop 30 poäng av 36. När Nyans utsända reporter och fotograf tar sig en titt på frågorna ser de inte lätta ut.

Andra intressen
Toffe har inte snöat in på fysik. Han säger att han bara råkade ha de genetiska förutsättningarna som gör honom bra på fysik.
– Jag skulle inte vilja jobba som vanlig fysiker, så väljer jag hellre något annat. Men att jobba med eliten på till exempel CERN, skulle jag gärna göra. Men jag har också andra intressen. Jag målar, läser, sitter framför datorn och umgås med vänner.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax