DELA

Fyraöppet var ett misstag

För tjugo år sedan började nattklubben Medley som första krog på Åland hålla öppet till klockan fyra.
Det var ett misstag, säger Peter Granholm som drev klubben.
Krogarna borde stänga tidigare. Men inte för att få folk att dricka mindre, utan för att det helt enkelt ligger i krogarnas eget intresse. Det menar Peter Granholm, som var en central figur i det åländska nattlivet på åttiotalet. Han var den första krögaren på Åland som fick tillstånd att hålla öppet till klockan fyra i början av nittiotalet.
– Vi fick lov att ha öppet till fyra en sommar på Medley när folk ändå var ute sent. När hösten kom ville vi stänga tidigare, men våra konkurrenter Arken och Adlon ville fortsätta hålla öppet så då fanns det inget val.
Sedan dess har stängning klockan fyra varit standard.

Skapat tomrum
Så vad är det för fel med att hålla öppet sent? Peter Granholms argument är följande: de sena stängningstiderna har skapat ett tomrum i nattlivet mellan klockan tio och tolv. De sällskap som går ut för att äta möts av tomma lokaler om de vill fortsätta med dans vid tiotiden.
– Det finns 10.000 ålänningar i åldern 30 till 59. Går man ut en helgkväll får man vara glad om man får se 50 av dem. Vi som arbetar vill inte förstöra en hel helg genom att vara ute till klockan fyra. Det är en annan sak på sommaren när folk är lediga.
Peter Granholm tycker alltså att man kan fortsätta hålla långöppet på somrarna, men stänga tidigare under lågsäsongen.
Ett argument är att Åland skulle locka färre turister om krogarna stänger tidigare. Vad säger du om det?
– Det stämmer inte att klockan fyra skulle vara standard på alla andra ställen. Kolla på Stureplan. Där är det bara några udda krogar som har öppet efter klockan två.
Läs mer i papperstidningen!

Jens Finnäs