DELA

Funktionshindrade kan ha rullstolen på biltaket

Ett extra handtag eller en robotarm som lyfter ner rullstolen från biltaket.
– Ibland är de enkla lösningarna de bästa, säger Jonas Linhage från företaget Autoadapt, som anpassar bilar för funktionshindrade.
I torsdags hölls en demonstration av bilanpassningar för funktionshindrade. Jonas Linhage jobbar på Autoadapt, ett företag med 105 anställda som utvecklar och konstruerar hjälpmedel som funktionshindrade kan använda sig av i bilen.
– Vi tillverkar produkter som till största delen hjälper till att lösa problemet, sedan får man anpassa standardlösningarna individuellt, säger han.
För att ta sig i och ur bilen finns det några speciallösningar. I demonstrationsbilen sitter en vridplatta som gör att man kan hjälpa en rullstolsbunden person in i bilen utan lyft. En specialbyggd rullstol förs fram till vridplattan och sedan glider själva sitsen över skenorna och stolen kan vridas på plats.
– Det som är speciellt med den här lösningen är att sitsen i bilen är samma som i rullstolen, säger Jonas.

Rullstol på taket
Rent tekniskt kan rullstolen installeras i vilken bil som helst, men enligt Jonas Linhage är det lättare ju högre och bredare bildörren är.
– För barn och mindre kvinnor är det lättare att anpassa, men män som är två meter långa behöver mer utrymme, säger han.
Lösningen med den specialbyggda rullstolen är också svårare att använda på förarsidan.
– Där är ratten i vägen, så om man vill ha den här lösningen där krävs en större bil.
För den som inte vill förvara rullstolen i bilen finns ett annat sätt. Ur takboxen på demonstrationsbilen sträcks en roborarm ut som hissar ner en vikbar rullstol till förarsätet. Det enda föraren behöver göra är att trycka på en knapp på en sladdförsedd dosa.
– En del tar loss däcken på rullstolen och förvarar den i baksätet, men det blir jobbigt i längden. Om man vill ha sittplatserna fria för att få rum med familjemedlemmarna är det här ett bra alternativ.
Läs mer i papperstidningen!

Linnea Friman