DELA

FS vill privatisera Odalgården-kök

Odalgårdens matservering ska privatiseras – om Frisinnad samverkans ledamöter i stadens socialnämnd får som de vill.
– Ingen bra idé, säger Sune Alén (Lib), en av dem som reserverade sig mot beslutet.
I fjol tillredde Odalgårdens fyra anställda – en husmor och tre kockar – 43.140 matportioner. Nästan 8.000 av portionerna åts av utomstående personer som kom till Odalgården för att luncha speciellt lördagar och söndagar. Enligt personalen handlar det främst om yngre pensionärer som uppskattar maten och det förmånliga priset.
För att klara av att laga så många portioner har köket haft hjälp av en ”lånebefattning” tack vare att hemtjänstledartjänsten är vakant.
Socialförvaltningen utgår från att det inte är läge att anhålla om pengar för ytterligare en köksanställd utan ser som enda möjlighet att köket och matserveringen organiseras om enligt det ena av två alternativ – att köket lagar mat åt endast husets boende och personal eller att köket lagar mat åt husets boende, personal och dem som enligt kriterierna skulle beviljas matservice men som väljer att komma till Odalgården. I båda fallen skulle Odalgården alltså inte längre vara en öppen matservering för stadens pensionärer.
Äldreomsorgschef Benita Muukkonen och socialdirektören Susanne Lehtinens förslag på socialnämndens senaste möte var att det andra alternativet skulle börja gälla från och med september.

Vill bjuda ut
Men ledamoten Petri Carlsson (FS) ville något annat. Han föreslog att socialförvaltningen ska ta fram ett underlag för att bjuda ut Odalgårdens matservering till en privat entreprenör. Han fick stöd av Mariehamns framtids Birgitta Johansson och Harriet Lindeman (FS), socialnämndens ordförande, medan Sune Alén (Lib, Mikael Holmberg (S) och Dennis Björk (C) röstade för socialdirektörens förslag. Ordförandes röst avgjorde och Petri Carlssons förslag vann.
Läs mer i papperstidningen.

ANNIKA ORRE